vineri

26 aprilie, 2024

12 decembrie, 2010

Shachar Shaine, membru în boardul CIS

„Recrutarea se face pe bază de discuție individuală. Iar existența unui contract colectiv de muncă la nivel de ramură nu se justifică a fi respectat în două uzine aflate în orașe diferite”

Shachar Shaine vorbește din punctul de vedere al patronului străin. „Am lucrat în România și pe perioada de creștere economică, și acum, în criză. Vă pot spune că pentru orice patron resursa umană contează mai mult decât orice investiție. Dar legislația muncii nu se potrivește cu actuala situație economică și necesită modificări pe trei direcții importante”.

Shaine mai spune că pe investitorii străini „îi deranjează foarte mult și emigrarea forței de muncă. Numai în 2010 au plecat la muncă în afară 400.000 de români. E enorm!”.


Patronii străini și-ar mai dori:

  • –    o eliminare a contractelor colective de muncă la nivel național sau cel puțin la nivel de ramură: „Recrutarea se face pe bază de discuție individuală. Iar existența unui contract colectiv de muncă la nivel de ramură nu se justifică a fi respectat în două uzine aflate în orașe diferite. Contractul de muncă trebuie negociat individual sau cu reprezentanții sindicatului reprezentativ din întreprindere”.
  • –    disponibilizările să fie făcute doar pe criterii de performanță, iar aceasta să nu însemne neapărat nivelul studiilor. „În legislația actuală performanța este egală cu educația. Or studiile absolvite nu garantează că îți îndeplinești bine sarcinile de serviciu. Criteriile de performanță trebuie convenite la angajare, în fișa postului, iar evaluarea să fie făcută de angajator”.
  • –    Shaine spune că acum, în criză, dacă în contractul colectiv de muncă sunt prevăzute prime de concediu sau diverse sporuri, iar producția nu merge, directorul ar prefera să taie sporurile, decât să dea oamenii afară, dacă legislația ar fi flexibilă în acest sens.

Companiile cu capital străin care compun CIS gestionează 5% din totalul forței de muncă legale din România – adică din cei 4,2 milioane de angajați.

Dacă vor fi adoptate măsurile cerute de ei, de modificare a Codului muncii, investitorii străini susțin că asta va duce la o scădere a șomajului de 1%.

Shachar Shaine este membru în boardul Consiliului Investitorilor Straini


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: