joi

25 aprilie, 2024

7 octombrie, 2020

Dolarul s-ar putea prăbuși cu 35% până la sfârșitul anului viitor, este de părere Stephen Roach, profesor la Universitatea Yale, fost președinte al băncii Morgan Stanley pentru Asia.
Motivul, scrie el într-un comentariu publicat de Financial Times, este o combinație letală între prăbușirea economisirii interne și adâncirea deficitului de cont curent.
Un alt argument în favoarea teoriei îl reprezintă schimbare de paradigmă a politicii Rezervei Federale (Fed).

În trimestrul al doilea din 2020, economiile interne nete ale populației și companiilor au trecut în teritoriu negativ, pentru prima dată de la criza financiară globală de acum mai bine de un deceniu. ”La -1,2% în trimestrul al doilea, ratele nete de economisire ca procent din venitul național au scăzut cu 4,1 puncte procentuale față de primul trimestru, cea mai pronunțată scădere trimestrială din 1947”, scrie Stephen Roach.

Cum resursele interne nu au fost suficiente, SUA a apelat la ”privilegiul de a împrumuta economii suplimentare din afară”. Acest lucru a dus la creșterea deficitului de cont curent la 3,5% din PIB în trimestrul al doilea, de la -1,4% din PIB în primul trimestru, cel mai abrupt declin din istorie.


”Explozia deficitului guvernamental generată de criza COVID-19 este sursa imediată a problemei, dar evoluția nu este altceva decât un accident care aștepta să se întâmple”, comentează economistul.

Înainte de pandemie, rata medie de economisire din perioada 2011-2019 s-a menținut la doar 2,9% din venitul național brut, mai puțin de jumătate din media de 7% din perioada 1960-2005. ”Acest buffer subțire a lăsat SUA vulnerabilă la orice șoc, cu atât mai mult COVID”, scrie analistul.

Pe măsură ce deficitele bugetare vor continua să se adâncească, presiunea asupra economisirii și contului curent vor crește. Biroul pentru buget al Congresului estimează că deficitul federal va ajunge la 16% din PIB în 2020 și va scădea la circa 8,6% din PIB în 2021.


În situația în care autoritățile se vor pune de acord cu privire la un nou pachet de stimulare a economiei, deficitul de anul viitor ar putea fi ajustat semnificativ în sus.

O consecință va fi scăderea continuă a ratelor de economisire internă. ”Acest lucru are implicații nefaste pentru viitorul Americii”, scrie Roach adăugând că ”fără a împrumuta economii din străinătate, creșterea economică va deveni imposibilă. Ca urmare, deficitul de cont curent se va adânci”.

Această evoluție va pune la rândul său presiune pe dolar, care începând cu 2000 a suferit o erodare a poziției de valută internațională de rezervă. Investitorii vor solicita concesii pentru a acomoda nevoile de capital rezultate din scăderea economisirii interne.

”Acest lucru înseamnă, în general, două lucruri – o ajustare a dobânzilor sau o ajustare a monedei”, punctează economistul. Rezerva Federală a anunțat recent o schimbare de strategie prin care va menține dobânzile scăzute pentru o perioadă mai lungă de timp, chiar dacă inflația crește.

”Canalul ratei dobânzii a fost închis. Ca urmare, o mare parte a ajustării contului curent va fi forțată acum printr-o depreciere a dolarului”, este concluzia lui Roach.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: