Serviciile din zona euro şi rezultatele industriale s-au contractat pentru a şaptea lună consecutivă, în august, un nou semn că economia are în continuare probleme, deşi liderii europeni se luptă să găsească soluţii pentru depăşirea crizei financiare, relatează Bloomberg.
Un index complex, bazat pe un sondaj în rândul managerilor de achiziţii din cele două industrii, în cele 17 state din zona euro, a crescut la 46,6 de la 46,5 în iulie, a anunţat compania Markit Economics, într-o primă estimare. Un indice sub 50 indică o contracţie. Economiştii prevăzuseră un indice neschimbat, o medie de 19 estimări într-un sondaj realizat de Bloomberg.
Economia Europei se îndreaptă spre recesiune, în timp ce reducerile bugetare din Spania şi Irlanda subminează cheltuielile consumatorilor şi investiţiile companiilor, în acelaşi timp şi cererea la nivel global a dat semne de scădere.
“Combinaţia dintre tensiunile de pe pieţele financiare şi austeritatea fiscală rămâne o importantă piedică în calea cererii interne din zona euro, în vreme ce cererea externă este prea slabă pentru a avea un impact important”, spune Julien Manceaux, un economist al grupului ING din Bruxelles.
“O schimbare poate fi aşteptată doar când viitorul zonei euro începe să arate mai sigur. Din păcate, asta nu pare să se întâmple prea curând”, a explicat expertul.
Înţelegere pentru Grecia
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat pentru postul public de radio SWR2 că deşi trebuie să existe înţelegere pentru situaţia dificilă din Grecia, a-i acorda ţării mai mult timp pentru a-şi îndeplini obligaţiile, potrivit prevederilor programului internaţional de întrajutorare, nu ar fi o soluţie potrivită. Creditorii “au ajuns la limita a ceea ce este justificabil economic”, a mai spus el.
În timp ce investitorii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de o destrămare a zonei euro, economia ar putea intra în recesiune în actualul trimestru, după ce s-a contractat cu 0,2% în cele trei luni precedente.
În Germania, cea mai mare economie a Europei, încrederea oamenilor de afaceri a scăzut mai mult decât au prevăzut economiştii în iulie, până la cel mai mic nivel din ultimii doi ani. Încrederea consumatorilor din zona euro a scăzut, probabil, pentru a treia lună consecutivă în august, potrivit unui sondaj Bloomberg publicat înaintea unui raport al Comisiei Europene.