vineri

29 martie, 2024

6 noiembrie, 2012

Limasol

Uniunea Europeană este pe cale să ofere împrumut de 10 miliarde de euro unui stat mic, Cipru, dar un raport al serviciilor secrete germane arată că principalii beneficiari ai ajutorului financiar ar fi ruşii bogaţi care au investit bani ilegali în această ţară, relatează publicaţia Der Spiegel.

Viaţa este scumpă în Cipru, în special viaţa de lux, în care apartamentele costă aproape 300.000 de euro şi vilele luxoase milioane de euro, la Limassol. Într-un parc din oraş există un bust al poetului rus Alexander Puşkin, există staţii de radio ruseşti, ziare ruseşti, o biserică ortodoxă rusească, şcoli ruseşti cu predare în limba chirilică etc. Primarul din Limassol vorbşet fluent limba rusă şi a studiat la Moscova în era sovietică.

Totuşi, cu toate iahturile, vilele, maşinile, restaurantele şi magazinele lor de lux, ruşii bogaţi din Cipru sunt îngrijoraţi de faptul că ţara este, practic, falimentară. Economia insulei a fost mult încetinită de recesiune care a afectat grav Grecia, cu care are legături strânse de afaceri.


În plus, băncile cipriote au cumpărat bonduri guvernamentale ale Greciei de miliarde de euro, care, practic, nu mai valorează nimic acum. Băncile au fost nevoite deja să renunţe la o parte mare a investiţiilor proprii şi sunt, prin urmare, într-o perioadă dificilă.

Acum ţările europene şi în special Germania va trebui să acorde un credit de 10 miliarde de euro pentru a recapitaliza băncile de pe insulă. Acest lucru va face ca Angela Merkel, ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble şi alţi colegi europeni de-ai lor să se confrunte cu o dilemă importantă, pentru că un raport secret al Bundesnachrichtendienst (BND) scrie că principalii beneficiari ar fi oligarhii ruşi,oamenii de afaceri şi mafioţii care au investit bani ilegali în Cipru.

Ruşii nu iubesc Cipru doar pentru clima sa minunată, companiile de aici sunt neînregistrate oficial, băncile sunt discrete, iar taxele mici. Banii murdari au adus Ciprului un boom economic, iar locuitorii o duc destul de bine.

Împrumutul european va ajuta ţara să-şi stabilizeze industria controversată şi să funcţioneze în continuare în următorii ani.


La Bruxelles şi în capitalele UE, sectorul financiar cipriot nu se bucură de o reputaţie prea bună, iar Cipru şi băncile sale sunt văzute adeseori ca un paradis fiscal bazat pe spălare de bani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: