luni

22 aprilie, 2024

31 mai, 2021

Serviciile secrete daneze au ajutat Agenția americană pentru Securitate Națională (NSA) să spioneze oficiali europeni, între care cancelarul Angela Merkel, în perioada Administrației Obama, transmite Politico.

Primele informații potrivit cărora NSA spionează aliați europeni ai SUA au apărut în 2013 odată cu dezvăluirile lui Edward Snowden, dar noua anchetă publică duminică de presa daneză oferă detalii despre sprijinul dat NSA de către Serviciului de Informații al Apărării (FE) din Danemarca.


Presa daneză a scris duminică că NSA s-a conectat la cablurile de telecomunicaţii daneze pentru a spiona oficiali cu rang înalt din Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa. Pentru a putea realiza acest lucru, NSA a beneficiat de colaborarea serviciului daneze de informaţii militare.

Cancelarul Angela Merkel, ministrul german de externe din acea perioadă, Frank-Walter Steinmeier, şi liderul opoziţiei de atunci, Peer Steinbruck, se află printre persoanele spionate de NSA, potrivit DR. NSA a putut accesa mesajele text, apelurile telefonice şi traficul pe internet, inclusiv căutări, chaturi şi servicii de mesagerie.

Postul public danez DR a dezvăluit aceste informaţii după o anchetă desfăşurată în comun cu canalul suedez SVT, cu canalul norvegian NRK, cu canalele germane NDR, WDR, cotidianul Suddeutsche Zeitung, precum şi cu publicația franceză Le Monde.

Ministrul danez al apărării, Trine Bramsen, care a fost numită în funcţie în iunie 2019, a fost informată despre caz în august 2020, potrivit DR.


Spionajul NSA a fost semnalat într-un raport intern al FE purtând numele de cod „Operaţiunea Dunhammer” şi prezentat conducerii FE în mai 2015, potrivit DR.

DR a anunțat că informaţiile sale au fost confirmate de nouă surse care au avut acces la informaţii clasificate ale FE şi a precizat că dezvăluirile au fost confirmate independent de alte câteva surse.

În noiembrie 2020, DR raportase deja că Statele Unite au utilizat cablurile daneze pentru a spiona industria de apărare daneză şi europeană din 2012 până în 2015.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: