duminică

21 aprilie, 2024

9 ianuarie, 2020

Centrul de Recuperare din Urlați

Ministrul Muncii pregătește o reformare radicală a serviciilor de îngrijire a persoanelor cu handicap, întrucât instituţiile publice din domeniu nu se concentrează pe îmbunătăţirea calităţii vieţii beneficiarilor. Serviciile de îngrijire a acestor persoane vor fi externalizate, astfel încât beneficiarii să-şi dezvolta aptitudini și să poată duce o viață independentă.

Schimbările radicale pregătite de Ministerul Muncii vor culmina cu închiderea unora dintre centrele de îngrijire a persoanelor cu handicap. „Soluţia pentru persoanele cu dizabilităţi este să trăiască în comunitate şi nu închise în centre”, a declarat joi ministrul Violeta Alexandru.

Desenarea noul sistem a început după controalele efectuate la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi cu Handicap (CRRNPAH) Urlaţi, unde au avut loc patru decese anul trecut, şi la alte instituţii de îngrijire a persoanelor cu handicap şi de protecţie a copiilor instituţionalizaţi.


„Instituţiile publice care sunt chemate astăzi să gestioneze problematica şi serviciile persoanelor cu dizabilităţi se concentrează cu precădere pe aspectele formale şi pe proceduri şi mai puţin pe calitatea vieţii beneficiarilor şi dorinţa pe care o avem este ca în acest mandat să schimbăm radical paradigma. (…)

Acum este momentul să generăm toate aceste schimbări şi să centrăm toate acţiunile instituţiilor publice pe un pachet de servicii, pe un mod de lucru care să aşeze în centrul măsurilor persoana cu dizabilităţi, să îi ofere acesteia posibilitatea de a-şi dezvolta aptitudini, de a căpăta încredere că poate avea o viaţă independentă, poate avea o viaţă aproape de ceea ce noi trăim în viaţa de zi cu zi (…)”, a explicat Violeta Alexandru, citată de Agerpres.

„Statul nu știe să livreze unele servicii”

„Sunt anumite tipuri de servicii în tot acest pachet de măsuri de care are nevoie o persoană cu dizabilităţi – ca să luăm exemplul de faţă în care statul nu se pricepe să livreze cea mai bună calitate de sprijin, şi atunci, fără să avem prejudecăţi sau decizii prestabilite, folosim toate aceste cazuri de care ne lovim ca să evaluăm ce tipuri de servicii pot fi externalizate în sensul în care să fie sub-contractate unor entităţi private, că sunt organizaţii neguvernamentale, că sunt companii, cum se întâmplă în cazul centrelor pentru îngrijirea bătrânilor.

Spre exemplu, acolo avem entităţi care sunt deopotrivă organizaţii, dar şi societăţi comerciale, firme. Prin urmare (vom externaliza n.r.) acolo unde statul, dacă are curajul să recunoască, nu poate, nu are capacitatea, nu a găsit mecanisme prin care să-şi atragă în interior specialiştii necesari, pentru că aici este cea mai mare vulnerabilitate: sistemul public nu reuşeşte să atragă specialişti, alţii decât personalul-suport, personalul tehnic, cei care asigură hrana(…)”, a comentat Violeta Alexandru.


Specialiștii care lipsesc la stat pot fi contractați din mediul privat, a explicat ministrul:

„(Statul n.r.) nu reuşeşte să atragă specialişti, şi ai nevoie de specializări ca să ajuţi o persoană să dobândească abilităţile pe baza cărora să prindă curaj, să simtă că poate şi să ceară sau să fie de acord să rămână într-un apartament, de exemplu, în comunitate şi să înceapă să-şi gospodărească treburile zilnice. Pentru asta însă ai nevoie de specialişti dedicaţi, pe care instituţiile publice în cea mai mare parte a ţării nu-i au, din diverse motive n-au reuşit să-i atragă.

Prin urmare, fără prejudecăţi şi fără să vă pot pune o diagnoză care să vă arate că trebuie luate în toate judeţele aceleaşi măsuri, vă spun că ne preocupă să găsim acele mecanisme, că sunt acele resurse în spaţiul public, că ele sunt în sfera privată (…) trebuie să găsim mecanismul de a ajunge la aceştia, şi acela se numeşte contractare. Vom decide de aşa manieră încât să nu mai stăm pe loc. (…) De la caz la caz, funcţie de unde constatăm că există expertiză în altă parte decât în sistemul public, vom încuraja folosirea acesteia, în baza bineînţeles a unei evaluări corespunzătoare”.

Monitorizarea centrelor de îngrijire a persoanelor cu handicap se va face cu experți independenți, din ONG-uri

„Am declanşat un amplu proces de cooptare a unui actori independenţi care să ne ajute să vedem realităţile din centrele rezidenţiale peste tot în ţară. E vorba despre un mecanism în care am implicat organizaţii neguvernamentale, experţi independenţi, cu scopul de a avea o privire obiectivă cu privire la problemele care există în acest moment în centrele rezidenţiale”, a mai spus ministrul Alexandru.

Mecanismul de monitorizare va avea trei paliere, potrivit explicațiilor oferite de Mădălina Turza, președintele Autorității din domeniu:

Pentru a ne asigura că ajungem la momentul dezinstituţionalizării, adică vom reuşi să scoatem aceşti oameni din centre, avem nevoie de un sistem de monitorizare real, eficient şi obiectiv, care să împiedice apariţia şi perpetuarea abuzurilor şi a situaţiilor deosebit de grave.

Acest sistem este organizat pe trei nivele: în primul rând, la nivelul Autorităţii, organizăm un compartiment de monitori, de oameni din Autoritate, care vor merge în vizite inopinate la toate centrele din ţară şi vor verifica ce se întâmplă acolo.

De asemenea, cu ajutorul Direcțiilor județene pentru asistență socială și protecția copilului (DGASC-uri) din ţară vom face monitorizări lunare a centrelor pe baza unui set de indicatori stabilit de noi.

La rândul nostru, noi, de la Autoritate, vom face o dublare a acestor verificări făcute de DGASPC-uri, pentru a vedea dacă aceste evaluări corespund realităţii.

Dincolo de implicarea noastră la nivel sistemic, am creat acest braţ de monitorizare independentă, programul de monitorizare „Recurs la demnitate”, care este acum în curs de operaţionalizare, prin intermediul cărora societatea civilă şi o serie de voluntari, experţi independenţi, vor merge în diferite centre din ţară unde avem semnale că se întâmplă lucruri grave acolo.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: