joi

18 aprilie, 2024

24 august, 2021

Activitatea economică în zona euro a înregistrat din nou un avans solid în august, după ce în iulie fusese raportată cea mai rapidă creștere din ultimele două decenii, pe fondul campaniei rapide de vaccinare, care a permis redeschiderea firmelor și majorarea cheltuielilor de consum, arată datele preliminare publicate de compania de analize financiare Markit și citate de Reuters.

Un aspect interesant semnalat de noul set de indicatori este dependența tot mai mare a revenirii economice de sectorul serviciilor, blocajele de pe lanțurile de aprovizionare afectând în continuare activitatea din industrie, notează Bloomberg.

În Germania, spre exemplu, activitatea din servicii s-a menținut aproape de recordul din iulie, însă avansul din industria prelucrătoare a încetinit peste așteptările economiștilor.


PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze o creştere de 3,7% în 2021 şi de 5,2% în 2022 dar redresarea din ultimele săptămâni a fost mai timidă decât se previziona şi va afecta probabil datele de la finalul anului, a avertizat și Bundesbank.

Sectorul serviciilor a fost mai stabil și în Franța în august, pe fondul revenirii segmentului ospitalității.

Fără întreruperile din lanţurile de aprovizionare, activitatea economică ar fi putut creşte mai rapid, dar temerile privind sporirea numărului de cazuri de coronavirus continuă să afecteze încrederea companiilor.

Redresarea nu pare încă afectată de varianta Delta și blocajele de aprovizionare

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 59,5 puncte în august, de la 60,2 puncte luna precedentă, conform datelor companiei Markit, cu sediul la Londra, aproape de estimarea analiştilor, de 59,7 puncte.


Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

„Economia zonei euro merge din plin, redeschiderea având un efect benefic asupra creşterii. Se menţin temerile privind impactul variantei Delta şi deficitul de materii prime şi semiconductori, dar până acum redresarea nu a fost afectată semnificativ”, susţine Bert Colijn de la ING.

Mai multe angajări/ Presiune pe prețuri

De asemenea, firmele din zona euro şi-au majorat semnificativ numărul de angajaţi, dar tot nu fac faţă comenzilor în creştere. Indicele privind angajările s-a situat la 56,1 puncte.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut la 59,7 puncte în august, de la 59,8 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii estimau un nivel de 59,8 de puncte pentru luna aceasta, arată datele preliminare publicate luni de compania de analize financiare Markit.

De asemenea, indicatorul pentru industrie a scăzut la 61,5 puncte în august, de la 62,8 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii estimau un nivel de 62 de puncte pentru luna aceasta.

Lipsa materiilor prime şi problemele de transport afectează în continuare preţurile produselor. Indicele privind preţurile factorilor de producţie a scăzut la 87,3 puncte în august, de la la 89,2 puncte în iulie – cel mai ridicat nivel de când se publică acest studiu, în iunie 1997.

În linie, cu estimările analiştilor, Banca Centrală Europeană a îmbunătăţit perspectivele privind inflaţia şi evoluţia economiei, în urma accelerării campaniei de vaccinare şi a revenirii sectorului serviciilor, după atenuarea restricţiilor.

În scenariul de bază, BCE se aşteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 4,6% în 2021 şi de 4,7% în 2022, faţă de o creştere cu 4% şi, respectiv, 4,1% previzionată în martie. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,9% şi la 1,5% anul viitor, faţă de un nivel de 1,5% şi, respectiv, 1,2% estimat anterior, anunţa, luna trecută, preşedintele BCE, Christine Lagarde.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: