marți

26 martie, 2024

2 iulie, 2019

Guvernul trebuie să aplice legea care obligă firmele să-şi majoreze capitalul social, în cazul în care au capitaluri proprii negative, astfel încât să crească baza de clienţi bancabili care pot primi credite, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu.

„Guvernul trebuie să ne crească baza de clienţi bancabili. Dacă Guvernul ar aplica legea şi s-ar capitaliza creditele acţionarilor (acordate firmelor lor, n.r.), noi – ca sistem bancar – am avea dintr-odată o bază mult mai mare de clienţi bancabili”, a spus Sergiu Oprescu, citat de Agerpres, cu ocazia ZF Bankers Summit 2019.

„Legislaţia există, ea trebuie doar aplicată. Ştiţi şi dumneavoastră că dacă ai capital social mai mic de 50%, în mod normal eşti chemat să faci ceva”, a adăugat preşedintele ARB.

Sub presiunea fintech: Banca viitorului – disponibilă 7 / 24


Pe de altă parte, interacţiunea dintre clienţi şi băncile viitorului va deveni efectivă în orice moment.

„Ca să vedem cum arată banca viitorului, trebuie să ne uităm dinspre client. Dacă ne uităm dinspre bănci, de obicei avem o anumită lipsă de obiectivitate. În primul rând, clientul doreşte convenienţă, adică să fie totul extrem de rapid. Cred că interacţiunea dintre bancă şi client se va petrece 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, în orice moment, în orice situaţie”, consideră Sergiu Oprescu (foto), care este şi preşedintele executiv al Alpha Bank România.

Presiunea concurenţei firmelor tehnologice de servicii financiare (fintech) va fi suficient de mare ca băncile să se dezvolte la rându lor, potrivit oficialului citat.

(Citiţi şi: Ofensiva fintech: Banca băncilor centrale înfiinţează un hub de inovaţii pentru ca sistemele bancare să facă faţă concurenţei)

„Cred că vor fi câteva segmente care vor fi comoditizate de către fin-tech, cum e segmentul plăţilor. Plăţile în anumite ecosisteme nu vor mai fi doar apanajul băncilor. Cred că vom avea ceea ce se numeşte Personal Financial Manager, adică un fel de asistent personal financiar care la fiecare intercaţiune pe care o avem cu banca ne spune dacă facem bine sau nu, deci vom avea parte de CFO-ul (Chief Financial Officer, n.r,) personal”, a apreciat preşedintele ARB.


O altă provocare este cea dată de tendinţa de reducere a barierelor naţionale în serviciile bancare.

„Banca viitorului poate să fie globală şi noi trebuie să vedem cum se va interfaţa această bancă a viitorului cu mediul bancar din România, pentru că trendul general este să cadă barierele naţionale, de banking naţional. Barierele de banking, de servicii bancare, între ţări, au coborât foarte tare, ca atare cross broder banking, sau serviciile financiare cross border sunt din ce în ce mai frecvente şi capătă o cotă de piaţă din ce în ce mai mare”, estimează Sergiu Oprescu.
Bancherul a citat în context fenomenul serviciilor Revolut, de transfer de bani şi plăţi în mai multe ţări, ai căror promotori vorbesc de absenţa comisioanelor pe care le percep băncile.

„Riscul pe care şi noi ca sistem bancar îl avem este ca, de fapt, clienţii noştri, dacă nu găsesc soluţia potrivită în ţara în care operează, să-şi găsească soluţii la nivel european, ceea ce până la urmă nu e un risc, dacă te uiţi din perspectiva clientului”, a mai spus Sergiu Oprescu.

Alarma dezechilibrelor macroeconomice

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB( a avertizat asupra pericolului în creştere al deyechilibrelor macroeconomice, în cazul în care semnalul de alarmă al statisticilor nu primeşte răspunsul potrivit.

„Există o îngrijorare, cred că în mod normal am intrat în zona de atenţie din punct de vedere al managementului economiei, deci trebuie să fim extrem atenţi de fiecare nouă iniţiativă sau nouă propunere pe care o avem la nivel macroeconomic”, apreciază Sergiu Oprescu.

Oficialul consideră, totuşi, că „nu suntem în zona de pericol în clipa de faţă, suntem în zona de atenţie. Bineînţeles, a continua să accelerezi în curbă s-ar putea să ne ducă la un moment dat în condiţii de pericol. Dar încă nu suntem în acea zonă”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: