joi

18 iulie, 2024

16 octombrie, 2023

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, s-a întâlnit luni cu omologul său rus, Serghei Lavrov, înainte de o vizită așteptată în China a președintelui rus Vladimir Putin pentru cel de-al treilea Forum al Noilor Drumuri ale Mătăsii.

Este a doua vizită externă a lui Vladimir Putin după emiterea mandatului internațional de arestare de către Curtea Penală Internațională, prima vizită fiind făcută săptămâna trecută în Kârgâstan.

China și Rusia, două țări vecine, anunță Reuters, împărtășesc dorința comună de a contracara ceea ce consideră ”hegemonia americană”.


Relațiile dintre cele două țări au devenit și mai strânse după invazia Rusiei în Ucraina, pe care Beijingul refuză în continuare să o condamne.

Reuters scrie că sunt cinci aspecte care merită să fie urmărite la întâlnirea lui Putin cu Xi Jinping:

Cooperare militară

Întrucât ministrul apărării Li Shangfu nu a mai fost văzut în public de mai bine de şase săptămâni, observatorii chinezi vor urmări cine preia conducerea în orice discuţie cu oficialii militari ruşi privind cooperarea. Li a fost sancţionat de SUA în 2018 pentru o afacere cu arme pe care a făcut-o cu Rusia într-un rol anterior. Generalul Liu Zhenli, şeful organismului militar responsabil cu operaţiunile de luptă şi planificarea operaţiunilor de luptă ale Chinei, a apărut ca principalul candidat pentru acest post.

Pentru China, Rusia nu este doar o sursă majoră de petrol şi gaze: cea mai mare putere nucleară din lume este, de asemenea, o sursă potenţială bogată de tehnologie, în condiţiile în care Armata Populară de Eliberare încearcă să îşi modernizeze forţele convenţionale şi nucleare până în 2035. Tehnologia rusă în domeniul aviaţiei, al rachetelor şi chiar al submarinelor a fost împărtăşită în ultimele decenii cu China, potrivit unei evaluări din 2022 a Departamentului american al Apărării.


China şi Rusia cooperează îndeaproape în ceea ce priveşte centralele nucleare civile – dintre care unele ar putea fi folosite pentru a produce plutoniu de calitate militară, cum ar fi rectoarele de reproducere rapidă de la Xiapu.

Arme pentru război

China s-a abţinut de la a condamna operaţiunea Rusiei împotriva Ucrainei sau de a o numi „invazie”, în conformitate cu Kremlinul, care prezintă războiul drept „o operaţiune militară specială”.

Statele Unite au avertizat China să nu trimită arme Rusiei, deşi China este al doilea mare importator de ţiţei rusesc după India şi, prin urmare, susţine economia Rusiei. China a negat informaţiile apărute în ziarele occidentale potrivit cărora ar fi trimis deja arme Rusiei.

Relații bilaterale

Atât lui Putin, cât şi lui Xi le place să afişeze o prietenie strânsă: Xi fiind singurul lider mondial care a sărbătorit ziua de naştere a lui Putin împreună cu el.

În timpul unei vizite din 2019 în Rusia, Xi a declarat presei ruse: „Preşedintele Putin este colegul străin cu care am interacţionat cel mai mult. El este cel mai bun prieten al meu şi preţuiesc foarte mult prietenia noastră”.

De asemenea, Xi i-a acordat lui Putin o medalie a prieteniei în 2018, spunând că „Putin este cel mai bun prieten apropiat al meu”. Putin a declarat în martie că l-a invitat pe Xi în apartamentul său privat de la Kremlin. El a spus că au avut o discuţie la un ceai, în faţa căminului.

Petrol și gaze

Şefii giganţilor energetici ruşi Gazprom şi Rosneft, Aleksei Miller şi Igor Secin, se vor alătura lui Putin în timpul vizitei sale în China. Rusia vrea să obţină un acord pentru a vinde mai multe gaze naturale Chinei şi intenţionează să construiască conducta Power of Siberia-2, care ar urma să traverseze Mongolia şi să aibă o capacitate anuală de 50 de miliarde de metri cubi.

Aceasta, în comparaţie cu cei 38 de miliarde de metri cubi pe care se aşteaptă să îi atingă Power of Siberia, gazoductul care este operaţional în prezent, până în 2025. Gazoductul propus ar urma să aducă gazele din câmpurile peninsulei Iamal, din vestul Siberiei, în China, primul consumator de energie din lume şi un consumator de gaze în creştere. Preţul nu a fost încă convenit.

Comerț în creștere

Comerţul dintre Rusia şi China a crescut cu 30% în prima jumătate a acestui an şi va ajunge la peste 200 de miliarde de dolari în 2023, a declarat ministrul rus al economiei, Maksim Reşetnikov, cu ocazia unei vizite în China.

Rusia este acum al doilea partener comercial al Chinei în afara Asiei, după Statele Unite, care a adus jumătate de trilion de dolari în schimburile comerciale în primele nouă luni ale acestui an. Comerţul cu Rusia a reprezentat 176 de miliarde de dolari, iar cu Germania 158 de miliarde de dolari.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: