vineri

19 aprilie, 2024

30 aprilie, 2022

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut NATO şi SUA să înceteze să mai livreze arme Kievului, dacă „sunt cu adevărat interesate să rezolve criza ucraineană”.

Într-un interviu publicat sâmbătă de agenţia oficială chineză Xinhua, Serghei Lavrov a afirmat:

„Un flux continuu de arme de toate tipurile a intrat în Ucraina prin Polonia şi prin alte ţări ale NATO. Dacă SUA şi NATO sunt cu adevărat interesate să rezolve criza ucraineană, atunci, înainte de orice, ele trebuie să se trezească şi să nu mai livreze arme şi muniţii regimului de la Kiev”.


Aproximativ 40 de ţări s-au reunit marţi în Germania, la inițiativa SUA, pentru a coordona accelerarea livrărilor de echipamente militare solicitate de Kiev. A fost constituit un grup de sprijin care se va reuni lunar pentru a analiza și coordona asistența militară acordată Ucrainei.

Polonia a anunțat recent că va trimite tancuri în Ucraina.

Ofensiva în Dombas, viziuni opuse Rusia – Occident

În contextul în care SUA şi Ucraina vorbesc despre o întârziere a ofensivei ruse în Donbas, a cărei cucerire totală a devenit prioritatea Moscovei, Serghei Lavrov a dat asigurări că ofensiva se derulează cum a fost prevăzută.

Cel mai recent raport de informații al Ministerului Apărării din Regatul Unit spune că forțele ruse se confruntă cu „provocări considerabile”.


Până la 9 mai, ziua în care Vladimir Putin intenționează să arate poporului o victorie în Ucraina, fie ea doar în Donbas, mai sunt 12 zile. Etapa de cucerire a Donbasului, după retragerea din Kiev, durează deja de aproape 3 săptămâni.

„Rusia a fost forțată să fuzioneze și să redistribuie unități epuizate după ofensiva eșuată din nord-estul Ucrainei. Multe dintre aceste unități au moralul slăbit. Forțele ruse se confruntă în continuare cu deficiențe în coordonarea tactică, o lipsă de abilități la nivel de unitate și suport aerian inconsecvent”, arată raportul britanic.

Moscova acuzată că a încercat să schimbe civili cu prizonieri militari

Peste un milion de persoane au fost evacuate din Ucraina în Rusia de la începutul invaziei Ucrainei – potrivit ministrului de externe al Rusiei.

Serghei Lavrov a declarat pentru presa de stat chineză că mii de străini, precum și oameni din regiunile de est Donețk și Lugansk, se numără printre cei care au fost evacuați.

Ucraina a acuzat anterior Rusia că a dus oameni peste graniță împotriva voinței lor și că i-a folosit ca ostatici.

Vicepremierul ucrainean na Vereshchuk a declarat pentru BBC că Moscova a încercat anterior să schimbe civili cu prizonieri militari – o încălcare a Convenției de la Geneva.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: