Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care a menținut vreme de 8 ani o misiune de observare și monitorizare în estul Ucrainei, a anunțat joi că este nevoită să plece din Ucraina.
Rusia – unul dintre membrii grupului OSCE – a refuzat prelungirea misiunii.
„Nu este o decizie ușor de luat… dar poziția Federației Ruse nu ne oferă altă obțiune decât să luăm măsuri pentru închiderea misiunii”, a spus președintele OSCE și ministrul de externe al Poloniei Zbigniew Rau.
„Misiunea a jucat un rol crucial în furnizarea de informații obiective pe teren, în facilitarea încetării focului și în eforturile de a atenua efectele conflictului asupra populației civile”, a mai afirmat, citat de BBC, Zbigniew Rau.
Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE în Ucraina a fost desfășurată începând cu 2014, când a izbucnit pentru prima dată conflictul între trupele ucrainene și rebelii susținuți de Rusia.
OSCE a fost singura organizație internațională care a urmărit direct conflictul.
Polonia a preluat președinția în exercițiu a OSCE în ianuarie 2022. Președinția organizației se exercită anual, în baza unei decizii consensuale a tuturor celor 57 de state participante.
Funcția de Președinte în Exercițiu este deținută de ministrul afacerilor externe al statului desemnat. Acesta numește reprezentanți speciali pe tematicile/dosarele gestionate la nivelul Organizației.
***