Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic (foto), a anunțat miercuri că Belgradul este dispus să ajungă la ”un compromis” în privința Kosovo, fostă provincie albaneză a cărei independență nu o recunoaște, anunță AFP.
Rezolvarea acestui conflict este crucială pentru accederea Serbiei în Uniunea Europeană.
”Obstacolul cel mai mare în calea noastră europeană este, evident, situația Kosovo. De aceea, Serbia (…) este pregatită să discute posibile compromisuri. Putem accepta un compromis, dar nu umilirea poporului nostru”, a declarat președintele Vucic, în cadrul unei conferințe de presă comună cu secretarul adjunct interimar de Stat al SUA, Wess Mitchell.
Aproximativ 120.000 de sârbi trăiesc în Kosovo, dar este vorba de o estimare, in conditiile in care acestia au refuzat sa participe la recensamant.
După războiul din Kosovo, purtat între forțele sârbe și kosovarii albanezi, Belgradul și Pristina s-au angajat, în 2011, sub egida ONU, într-un proces de normalizare a relațiilor. Procesul este înghețat din anul 2016, discuții la nivel tehnic fiind însă recent reluate între părți.
Subiectul Kosovo este foarte sensibil în Serbia, provincia fiind considerată leaganul civilizatiei și ortodoxiei sârbe.
115 țări, printre care majoritatea statelor membre UE, recunosc independența Kosovo. România nu face parte dintre aceste state.
Un răspuns
Tratativele cu buna credinta, disponibilitatea de a face concesii sunt cheia pentru normalizarea oricartei situatii.
Din pacate, nici la nivel international, nici la nivel intern, politicienii nu sunt de bine intenţionaţi, cauta sa-si insele interlocutorii si sa atate propria opinie publica pentru a-si atinge scopurile meschine: putere si bani iliciti.