vineri

26 aprilie, 2024

15 noiembrie, 2020

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele nouă luni din 2020, un deficit de 7.737 milioane euro, respectiv -2,6% față de nivelul din aceeași perioadă a anului anterior (de la -18,5% la finele lunii august). Majorarea cu 9,5% a deficitului pe partea de bunuri a fost contrabalansată numai parțial de o creștere de 6,4% a soldului pozitiv pe partea de servicii.

Rezultatul pe segmentul combinat de bunuri şi servicii a fost o creștere cu aproape 13% a deficitului extern (de la circa 6 miliarde euro la aproape 7 miliarde euro). De reținut scăderea consemnată pe soldul tradițional pozitiv la serviciile de transport (-11%), precum şi cea de la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (-18%).


Pe fondul restricțiilor de deplasare, gradul de acoperire pe sectorul de turism (venituri faţă de cheltuieli de profil) a rămas la numai 46% după primele nouă luni ale anului în curs. Minusul rezultat pe acest segment critic al serviciilor a depășit 1,1 milliarde euro dar s-a diminuat cu o treime față de aceeași perioadă a anului anterior.

Diminuarea relative redusă (-8%) a intrărilor pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -), a fost însoțită de scăderea cu doar -11% a ieșirilor (de la -23% în august),  ceea ce a dus la reducerea cu circa 800 milioane euro în septembrie a ameliorării pe acest segment.

Sumele intrate pe partea de veniturile secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au scăzut marginal (-2%), în timp ce ieșirile s-au redus considerabil (-20%), astfel încât s-a consemnat o expandare considerabilă a rezultatului pozitiv net inclus în balanța de plăți (de la +696 milioane euro până la +1.273 milioane euro, sau +83%).

Depozitele pe termen lung ale nerezidenților s-au „evaporat”

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele opt luni din 2020 au însumat 1.940 milioane euro, adică 57% mai puțin față de cele 4.471 milioane euro consemnate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 2.838 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă negativă de 898 milioane euro.


Datoria externă totală a ajuns în septembrie 2020 la 117,22 miliarde euro și a avansat cu 7,35 miliarde de euro peste cea consemnată la finele anului trecut. Creșterea s-a regăsit integral pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung, care a ajuns la 83,6 miliarde euro, în timp ce datoria pe termen scurt a scăzut cu aproape miliarde de euro.

Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților s-a diminuat masiv după primele nouă luni ale anului (-91%), în raport cu cel de la finele lui 2019 (doar 39 milioane euro sold la 30.09.2020 faţă de 417 milioane euro, valoarea cu care s-a încheiat anul trecut. De remarcat scăderea de aproape 200 milioane euro, care s-a produs doar pe parcursul lunii septembrie.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung după primele nouă luni ale anului în curs a fost de 18,7%, sub nivelul de 19,3% consemnat la 31 decembrie 2019. Totodată, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de 5,2 luni (5,8 luni în august), peste nivelul de 4,5 luni consemnat la finele anului precedent.

Indicator important pentru stabilitatea macroeconomice,  gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung), s-a redus la 71,7%, de la 79,5% în luna anterioară, dar a rămas peste nivelul din 2019.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: