joi

25 aprilie, 2024

26 iunie, 2018

Alina Bica, fostă șefă a DIICOT, a fost condamnată marți la patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu și favorizarea  infractorului.

Adriean Videanu, care ar fi fost favorizat în dosarul Romgaz-Interagro, a fost achitat de acuzația de complicitate la abuz în serviciu.

Fosta șefă a DIICOT nu va putea fi încarcerată, întrucât se află în Costa Rica, împreună cu prietena sa Elena Udrea. Ambele au cerut azil politic pentru a nu putea fi extrădate.


Tot marți, instanţa supremă a decis achitarea Alinei Bica în dosarul privindu-l pe afaceristul Horia Simu, în care fostul procuror-şef a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi şase luni cu executare pentru favorizarea făptuitorului. Și această decizie este definitivă.

Instanța a menținut marți, în acest al doilea caz, condamnările din prima instanță:

  • Horia Simu –  patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă
  • fostul şef al ANAF Şerban Pop – cinci ani de închisoare cu executare pentru infracţiunea de trafic de influenţă.

Dosarul în care Alina Bica a fost condamnată, cunoscut sub numele „Bica 2”, a ajuns la ICCJ în iunie 2015, procesul a început în septembrie 2015 şi s-a încheiat după 15 termene, în 23 noiembrie 2016.

În rechizitoriu, procurorii susţin că în 24 septembrie 2013, într-un dosar instrumentat de către DIICOT – Structura Centrală, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea unui sechestru asupra unui număr de 80 acţiuni, deţinute la o firmă de către Adriean Videanu.


„La data de 25 februarie 2014, pentru a-l favoriza pe Videanu Adriean, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al DIICOT, a dispus printr-o ordonanţă, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă (…) admiterea solicitării inculpatului Videanu Adriean şi a ridicat sechestrul asigurator”, mai arată anchetatorii.

Procurorii susţin că, la cererea de ridicare a sechestrului, Adriean Videanu ar fi depus înscrisuri din care ar fi rezultat, în mod fals, că nu mai deţinea acţiunile respective din august 2012.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: