cursdeguvernare

duminică

8 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Senatul italian a aprobat un buget dur de austeritate * SUA, în fața unei catastrofe economice * Gaddafi îl acuză pe Sarkozy de crime de război * Negocieri militare americano-chineze, la Beijing * Politicienii cer investigarea interceptării telefoanelor în SUA * Pentagonul recunoaşte că a suferit un atac cibernetic major

15 iulie, 2011

Senatul italian a aprobat un buget dur de austeritate. Senatorii au aprobat inclusiv reduceri de 48 de miliarde de euro, pe 3 ani. Camera inferioară a Parlametunlui de la Roma trebuie să adopte și măsurile pentru aceste pachet financiar, astăzi. Comentatorii spun că este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple. Italia are una dintre cele mai mari datorii publice din zona euro și încearcă să evite solicitarea unui împrumut. Premierul Silvio Berlusconi a spus că Italia se află în prima linie a dificultăților economice din zona euro. Italia a reușit să adune 2,97 de miliarde de euro din vânzarea unor obligațiuni pe 15 ani, joi, dar a trebuit să ofere o dobândă de 5,9%, un record în domeniul unor astfel de acțiuni. Atât guvernul, cât și opoziția știu că Italia este atent observată de piețele internaționalem din cauza datoriilor acumulate. La îmceputul sătpămânii, FMI a cerut Italiei să asigure implementarea decisivă a reducerilor de costuri. Într-un raport, FMI  a arătat că Italia trebuie să facă un efort pentru a-și reduce datoriile publice, pentru a menține stabilitatea sectorului său financiar și pentru a introduce reformele structurale ce vor stimula creșterea economică. (BBC News)

 

SUA, în fața unei catastrofe economice.  Președintele Barack Obama respinge ferm cererea republicanilor de a reduce și mai mult cheltuielile bugetare, fără a crește taxele, ca o condiție pentru mărirea plafonului de împrumut al SUA și evitarea intrării în incapacitate de plată. Autoritățile de la Washington se tem că ar putea fi prea târziu pentru a se evita o criză, președintele spune că va acorda termen limită pentru negocieri până la finalul săptămânii viitoare, pentru a se ajunge la un acord de creștere a plafonului de împrumut de 14,3 trilioane de dolari. Casa Albă a anunțat că dacă nu se ajunge la un acord până în 22 iulie, discuțiile despre reduceri bugetare și taxe ar trebui abandonat în favoarea legislației care se referă la creșterea limitei de împrumut înainte de 2 august. Dar republicanii au respins legislația fără a ajunge la un consens asupra reducerilor bugetare. Jamie Dimon, președintele executiv al JP Morgan, una dintre cele mai importante bănci de pe Wall Street, a spus :”Nimeni nu poate afirma cu certitudine că un faliment al SUA nu ar produce o catastrofă și nu ar afecta serios economia americană sau pe cea globală. Și ar fi responsabil pentru că și-a asumat acest risc”. (The Guardian)


 

Gaddafi îl acuză pe Sarkozy de crime de război. Într-un discurs difuzat de televiziunea libiană de stat, liderul Gaddafi îl acuză pe preşedintele francez că „a pătat” istoria Franţei. El a cerut partizanilor  săi să meargă în oraşul Benghazi şi să elibereze oraşul de forţele rebele. Pentru a treia oară de la începutul acestei luni, Muammar Gaddafi se adresează partizanilor săi, cu o atitudine de sfidare. Într-o înregistrare audio, el spune că Nicolas Sarkozy este un criminal de război. „Sarkozy a distrus relaţiile ţările sale cu Libia şi ţările musulmane. E un retardat mintal”, a spus Gaddafi. Referindu-se la atacurile aeriene internaţionale, iniţiate de Franţa din 19 martie, împreună cu Marea Britanie, Gaddafi i-a reproşat liderului de la Paris că a început o cruciadă „contra poporului libian”. El a susţinut că Sarkozy şi-a dus ţara într-un război pierdut şi că Franţa ar trebui să-l interzică pe „acest criminal”. (Le Figaro)

 

Negocieri militare americano-chineze, la Beijing. Amiralul american Mike Mullen a făcutâ o vizită de trei zile în China şi a stat de vorbă cu omologul săiu chinez, pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două armate. Comandantul american a urmărit 27 de avioane de luptă care au zburat pe deasupra unei baze aeriene, un exerciţiu antiterorist într-un buncăr al armatei şi a vizitat un submarin de la baza navală. Şeful de Stat Major al Comandamentului Întrunit al SUA a părăsit China ieri, iar comentatorii vorbesc despre strategiile militare ale celor două ţări, în care, de fapt, oficialii se gândesc că celălalt ar putea fi duşmanul său. Un subiect ce a plutit ca un nor ce întuneca vizita americană în China, prima de acest fel din ultimii patru ani, la Beijing. Apropierea dintre cea mai mare putere militară a lumii şi ţara cu cea mai rapidă dezvoltare din ultimii ani este destul de greu de realizat. Armata SUA se gândeşte la viitorul şi la noiel puteri emergente din Asia, înţelegând că este nevoie de o relaţie bună cu China, mai ales că modernizarea forţelor armate chineze poate fi un motiv de îngrijorare. (The New York Times)


Politicienii cer investigarea interceptării telefoanelor în SUA. Publicaţia „News of the World” a fost acuzată că ar fi ascultat telefoanele rudelor victimelor din 11 septembrie 2001. Câţiva congresmeni importanţi au cerut o anchetă care să verifice aceste afirmaţii. Familiile victimelor au fost extrem de nemulţumite şi furioase la aflarea veştii că ar fi putut fi interceptate convorbirile lor private. Valorarea companiei News Corporation a scăzut odată cu declanşarea scandalului ce a dus la închiderea tabloidului britanic, cu circa 1 miliard de dolari. Acţiuni au scăzut cu 3,1%, ajungând la 15,44 de dolari.Investigaţia deschisă de FBI vine după ce Peter King, un congresman din New York, a scris direct Biroului Federal cerând o anchetă în privinţa acuzaţiilor legate de victimele din 11 septembrie. Potrivit unor informaţii, News of the World ar fi încercat să cumpere înregistrări ale convorbirilor familiilor acestor victime. (The Telegraph)

Pentagonul recunoaşte că a suferit un atac cibernetic major. Mii de dosare au fost furate de hackeri străini. Secretarul adjunct al apărării, Willaim Lynn, a declarat că într-un atac ce a avut loc în martie și nu numai, hackerii au furat informații despre cele mai sensibile sisteme de apărare americane. Oficialii au recunoscut acest lucru, după ce Pentagonul a anunțat o strategie de întărire a capacităților sale cibernetice și de contracarare a amenințărilor și atacurilor din spațiul virtual. Planul prevede că spațiul virtual va fi  tratat în aceeași manieră ca cel terestru, aerian sau maritim. ”În secolul 21, biți și bites pot fi la fel de periculoși ca gloanțele și bombele”, a spus Lynn. Într-un discurs susținut la Universitatea de Apărare din Washington, Lynn a spus că 24.000 de dosare cu informații ale Pentagonului au fost furate dintr-un computer din rețeaua națională de apărare, în luna martie, acesta fiind unul dintre cele mai grave atacuri virtuale din istoria SUA. (BBC News)

 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: