fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Pleacă la promulgare: 2.000 de lei lunar, stimulent de risc acordat profesorilor pe perioada stării de alertă/urgență

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat marţi proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Dobânda pe termen lung a scăzut sub pragul de 3,5% dar rămâne cea mai ridicată din UE. Observații

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna septembrie 2020 sub pragul de 3,5%, potrivit datelor publicate de Eurostat și calculate de… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Indice negativ de prețuri, ”pe bază de cartofi”, în septembrie. Inflația anuală, în scădere la 2,45%

Preţurile de consum s-au diminuat per total cu -0,14% în luna septembrie 2020, potrivit datelor publicate de INS iar inflația anuală a scăzut la 2,45%,… Mai mult

13.10.2020

Analiză

Prăbușirea bugetară care se conturează cu precizie matematică, citită în istoria recentă a punctului de pensie

Creșterea reală a pensiilor în 2020 va fi similară cu cea din 2009, dacă va fi păstrat nivelul de indexare de 14% stabilit în prezent,… Mai mult

12.10.2020

Actorul rămâne senator: Senatul apără mandatul de senator al lui Mircea Diaconu, în pofida deciziei de incompatibilitate

de Razvan Diaconu 30.10.2012

Senatorii reuniţi în plen au respins, marţi, prin vot secret, încetarea mandatului senatorului liberal Mircea Diaconu, găsit în stare de incompatibilitate de ctre Agenţia Naţională de Integritate, conformată de justiţie.

32 de senatori au votat împotriva încetării mandatului lui Diaconu, 23 au votat pentru şi 10 senatori s-au abţinut de la vot.

După votul favorabil lui, Diaconu a susţinut că astfel Senatul ”şi-a asumat culpa”, în condiţiile în care Comisia juridică îl informase pe senatorul liberal că nu se afla în stare de incompatibilitate.

Diaconu a arătat că într-una dintre hotărârile judecătoreşti primite în urma constatării stării de incompatibilitate de către Agenţia Naţională de Integritate judecătorul a notat că Senatul este în culpă în cazul senatorului liberal.

“Un Senat în picioare şi-a păstrat opinia iniţială. Astăzi Senatul şi-a menţinut culpa, şi-a asumat culpa, dacă ea a fost. Dar subiectul se discută şi juridic şi legislativ în continuare. (…) În hotărârea de la Curtea de Apel, pe o pagină întreagă, judecătorul cere să nu fiu sancţionat în niciun fel, pentru că nu e culpa mea, ci a Senatului. Iar astăzi Senatul şi-a menţinut culpa, şi-a asumat culpa, dacă ea a fost. Dar subiectul se discută şi juridic şi legislativ în continuare”, a spus Diaconu, citat de AGERPRES.

“În hotărârea judecătorească, aşa este expresia, culpa este a unui terţ, adică a Senatului, care mi-a acordat dreptul de a funcţiona, deci legitimitatea de a funcţiona. Eu am făcut o cerere şi m-am adresat Senatului, explicând şi întrebând dacă sunt sau nu în incompatibilitate, iar Senatul mi-a spus că nu sunt în incompatibilitate, iar astăzi şi-a menţinut opinia”, a explicat senatorul PNL.

De asemenea, Mircea Diaconu a apreciat ca fiind “foarte onorant” pentru el votul senatorilor în cazul său.

“Vorba lui Agamiţă Dandanache, ‘unanimitatea este un monstru’. În orice democraţie sunt şi alte păreri însă au fost vreo 40 şi nu ştiu cât la 20. Deci onorabil pentru mine, chiar foarte onorant”, a afirmat Mircea Diaconu.

Plenul Senatului a respins, în şedinţa de marţi, posibilitatea încetării mandatului de senator pentru liberalul Mircea Diaconu, care, potrivit raportului ANI, se află în stare de incompatibilitate.

Împotriva încetării mandatului de senator s-au exprimat 32 de senatori, în timp ce ‘pentru’ au votat 23 de senatori. Zece senatori s-au abţinut de la vot. Votul a fost secret şi electronic.

Pe 19 septembrie 2011, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au respins contestaţia formulată de senatorul PNL Mircea Diaconu împotriva raportului de evaluare emis de Agenţia Naţională de Integritate prin care s-a stabilit că parlamentarul s-a aflat în stare de incompatibilitate.

În ianuarie 2011, ANI a constatat că Mircea Diaconu a încălcat legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, începând cu data de 19 decembrie 2008, a exercitat simultan funcţia de senator şi pe cea de director-manager al Teatrului “C. I. Nottara” (funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale).

ANI l-a reclamat pe Mircea Diaconu şi la Parchetul General, pentru că acesta a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, deoarece ar fi acordat, în calitate de director al Teatrului Nottara, patru contracte soţiei sale, actriţa Diana Lupescu.

În şedinţa din 11 septembrie Comisia juridică a Senatului a analizat scrisoarea înaintată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) referitoare la starea de incompatibilitate în care se află senatorul liberal Mircea Diaconu şi a stabilit că plenul Senatului este cel în măsură să constate starea de incompatibilitate şi să ia decizie cu privire la acest caz.

Ulterior, senatorul Mircea Diaconu a solicitat Biroului Permanent al Senatului amânarea discuţiilor sau măsurilor de punere în aplicare a incompatibilităţii sale stabilite de către ANI, până la soluţionarea căii de atac care a fost depusă la ÎCCJ.

Acesta a depus, în data de 24 septembrie, la Biroul Permanent al Senatului, certificatul de grefă de la ÎCCJ care atestă faptul că împotriva deciziei 3104/19.06.2012, pronunţate de către instanţă în dosarul nr.1195/2/2011, în contradictoriu cu ANI, a formulat contestaţie în anulare prevăzută de art. 318, Codul de procedură civilă, cale extraordinară de atac ce face obiectul dosarului 6014/1/2012 cu termen de judecată 10 aprilie 2013.

În aceeaşi zi, Biroul Permanent al Senatului a decis transmiterea către Comisia juridică a solicitării înaintate de senatorul PNL Mircea Diaconu, în vederea formulării unui nou punct de vedere, însă senatorii jurişti şi-au menţinut punctul de vedere exprimat anterior, potrivit căruia plenul Senatului este cel în măsură să decidă pe acest subiect.

Comisia Europeană a informat Guvernul României că decizia în privinţa raportului suplimentar în Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie va fi condiţionată şi de modul în care România aplică deciziile Agenţiei Naţionale de Integritate confirmate de justiţie.

CE a amânat pentru ianuarie 2013 raportul suplimentar MCV, după ce iniţial fusese avansată luna decembrie 2012.

Olanda, dar mai nou şi Germania, a anunţat că aşteaptă raportul MCV pentru a lua o decizie în privinţa aderării Românii şi Bulgariei la zona Schengen.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 30.10.2012

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul prelungește cu 1 an termenul de finalizare a proiectelor PNDL 1

Razvan Diaconu

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că programul PNDL 1 va fi prelungit cu un an de zile pentru ca autoritățile locale să poată finaliza… Mai mult

Stiri

Președintele Iohannis cere reexaminarea legii prin care Parlamentul stabilește data alegerilor generale

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare, vineri, legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare. Atacată de președinte la CCR, legea a fost declarată… Mai mult

Europa

Germania începe campania de vaccinare anti-coronavirus înainte de finalul anului

Vladimir Ionescu

Germania face pregătiri pentru a începe campania de vaccinare anti-COVID-19 înainte de sfârşitul anului, potrivit cotidianului Bild, citat de Reuters. Ministerul federal al Sănătăţii are… Mai mult

Stiri

Procedura de eșalonare a obligațiilor fiscale acumulate în pandemie – Cererile se depun până pe 15 decembrie

Raluca Florescu

Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a eşalonării la plată pentru cel mult 12 luni, pentru obligaţiile bugetare principale şi accesorii… Mai mult

Stiri

Vânzările Dacia au scăzut cu 35% în 2020. Rezultatele grupului Renault, peste așteptări în T3

Vladimir Ionescu

Grupul auto francez Renault a raportat vineri o cifră de afaceri de 10,4 miliarde de euro în trimestrul al treilea, în scădere cu 8,2% în… Mai mult

Europa

UE și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva unor ofițeri GRU pentru atacul cibernetic asupra parlamentului german

Iulian Soare

Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus joi sancțiuni împotriva unor oficiali ai serviciilor secrete din Rusia pentru rolul jucat în atacul cibernetic derulat împotriva… Mai mult

Stiri

Goldman Sachs plătește 2,9 miliarde dolari pentru a închide o serie de investigații la nivel global

Razvan Diaconu

Goldman Sachs a acceptat plata a 2,9 miliarde de dolari către autorităţi de reglementare din întreaga lume, sumă care include o amendă record pentru încălcarea… Mai mult