13 decembrie, 2017

Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege prin care ar urma să fie supuse reorganizării Agenţia Domeniilor Statului, Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K Constantinescu”, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură şi Autoritatea Naţională Fitosanitară, potrivit Agerpres.

Aceste unităţi urmează să fie preluate de către direcţiile generale pentru agricultură judeţene şi de cea a municipiului Bucureşti, aflate în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

De asemenea, vor fi „reorganizate prin desființare” inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene, activitatea lor fiind preluată de către direcţiile generale pentru agricultură judeţene şi de cea a municipiului Bucureşti.


Actualul mod de organizare şi de funcţionare a instituţiilor respective din administraţia agricolă românească nu ar „corespunde cerinţelor de management modern, iar menţinerea lor în forma actuală de organizare creează imposibilitatea realizării şi aplicării la parametri maximi a politicilor publice din domeniu, prin segmentarea comunicării şi deciziei”, potrivit notei de fundamentare a proiectului.

Proiectul aparţine parlamentarilor social-democraţi şi a fost adoptat cu 61 voturi pentru, 2 abţineri şi 23 voturi împotrivă.

Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea entităţilor rezultate în urma reorganizării, precum şi aplicarea măsurilor de reorganizare se vor reglementa prin hotărâre de guvern, prevede proiectul. Actul normativ privind reorganizarea şi cel referitor la înfiinţarea direcţiilor generale pentru agricultură se vor supune spre aprobare Guvernului în termen de cel mult 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Aceste acte normative vor reglementa şi situaţia patrimoniului instituţiilor publice reorganizate.

Personalul structurilor reorganizate va fi preluat prin transfer de instituţiile publice la care trece activitatea acestora, în limita posturilor aprobate acestor structuri. Proiectul mai prevede că numărul de posturi pentru direcţiile generale pentru agricultură judeţene se constituie prin însumarea numărului de posturi preluate de la structurile desfiinţate. Personalul structurilor desfiinţate îşi va desfăşura activitatea în cadrul sediilor în care a funcţionat anterior intrării în vigoare a legii.


„Direcţiile generale pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti sunt instituţii publice deconcentrate, cu personalitate juridică, aflate în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi sunt finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat. Conducerea direcţiilor generale pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti este asigurată de un director general, numit prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, în condiţiile legii”, mai reiese din propunere.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: