Senatorii au aprobat, marți, un proiect de lege care prevede că dezvoltatorii imobiliari, firme sau persoane fizice, sunt scutiți de plata taxelor și impozitelor pentru imobilele locale construite exclusiv în scopul comercializării.
Propunerea îi aparține senatorului PSD Șerban Nicolae.
Prevederea a fost mai fost introdusă de Senat la momentul dezbaterii actualului Cod Fiscal, dar Camera Deputaților a eliminat această propunere.
În baza votului de marți de la Senat, “clădirile, construcție nouă, edificate exclusiv în scopul valorificării prin vânzare sau cedarea folosinței” sunt scutite de impozite și taxe locale.
Proiectul completează totodată Codul Fiscal, arătând că scutirea “operează de la data procesului-verbal de recepție, încheiat la finalizarea construcției” și „încetează la data valorificării construcției prin vânzare sau cedarea folosinței sau la data începerii utilizării construcției”.
Scutirea nu se aplică construcțiilor destinate folosinței proprii.
Proiectul va fi trimis Camerei Deputaților, cameră decizională.
Argumentele inițiatorilor
Proiectul a fost adoptat de senatori în ciuda opoziției Guverrnului, care afirmă o astfel de prevedere este de natură să reducă veniturile bugetare. Suplimentar, Guvernul mai afirmă că orice proprietar trebuie să plătească impozit.
Inițiatorul afirmă în schimb că legislația actuală nu face distincție între imobilul clădire, construit exclusiv cu destinația comercializării, ca marfă, și o locuință edificată pentru folosința proprie.
Proiectul de lege consideră că dezvoltatorul imobiliar este de fapt un producător, iar unitățile locative sunt marfa acestuia, destinată comercializării, scopul fiind valorificarea construcțiilor, fie prin vânzare, fie prin cedarea folosinței sub formă de închiriere, leasing sau comodat.
“Din acest punct de vedere, similitudinea dintre producătorul de imobile construite și producătorul de mijloace de transport este, practic, perfectă. În ambele cazuri marfa produsă este destinată comercializării, potrivit obiectului de activitate, și este supusă înregistrării, in vederea impozitării, impozitul făcându-se venit al autorității locale. Diferența, potrivit cadrului legal actual, este dată de faptul că impozitarea, în cazul mijloacelor de transport, se face doar după prima înregistrare sau înmatriculare, până la acest moment fiind considerate marfă, în timp ce, în cazul imobilelor construite, înregistrarea și impozitarea se realizează obligatoriu de la data finalizării construcției, chiar dacă nu sunt comercializate, iar utilizarea acestora nu a început”, este unul dintre argumentele lui Șerban Nicolae de promovare a proiectului.
În plus, se arată în motivația proiectului, dezvoltatorul imobiliar este obligat să reevalueze după trei ani produsul său finit, adică marfa, ca „activ imobiliar”, impozitat ca atare, deși acesta este destinat doar vânzării.