miercuri

1 mai, 2024

13 mai, 2019

Comenzile noi în industria prelucrătoare au evoluat sub potențial pentru a treia lună consecutiv, confirmând astfel slăbiciunile sectorului, altfel spus „maturitatea ciclului investițional post-criză”, potrivit unui raport al Băncii Transilvania pe marginea datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), luni și marți.

Astfel că, progresele înregistrate în termeni de cifră de afaceri și producție capătă o altă perspectivă, „în contextul tensiunilor din comerțul internațional, al decelerării din Zona Euro (principalul partener economic) și al provocărilor interne din sfera echilibrului macroeconomic”, scrie economistul Andrei Rădulescu în raportul citat.

Comenzile noi în industria prelucrătoare au crescut cu doar 2,4% an/an în martie, de peste două ori mai mic față de cel din februarie, de 6,8% an/an și, totodată, cel mai mic ritm din iunie 2017 încoace, spune raportul BT.


Mai rău, s-au înregistrat scăderi ale comenzilor brute (martie 2019 / martie 2018) în:

  • industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-5,3%, cea mai slabă evoluție din august 2018), ceea ce „confirmă faza de maturitate din sfera consumului privat, principala componentă a PIB”;
  • industria bunurilor de uz curent (-2,1 %) și
  • în industria bunurilor de capital (-0,3%), „ceea ce exprimă premise nefavorabile pentru dinamica investițiilor productive în a doua jumătate din 2017”.

Totuşi, semnele rele sunt atenuate de cifrele comenzilor noi de bunuri intermediare, care au crescut pe primul trimestru cu 6,2% an/an, ceea ce arată că marii beneficieri precum Dacia Renault ca și cei externi încă susțin cererea pentru industria română.

(Citiți și: ”Inflaţia, afectată de preţurile producţiei industriale. Industria energetică la 12,6%”)

Și, deocamdată, tendința anuală a comenzilor noi este suficent de ascendentă încât Banca Transilvania să prevadă creșterea investițiilor productive cu dinamici medii anuale de 2.1% în 2019, 3.2% în 2020, respectiv 3.5% în 2021.

Cifrele


INS spune că indicii valorici ai comenzilor noi din industria prelucrătoare din martie au fost:

Potrivit INS, comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual.

Cifra de afaceri nominală din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut cu 4,6 față de martie 2018 și cu 6,6% pe primul trimestru față de aceeațiperioadă din anul trecut.

Iată și indicii valorici ai cifrei de afaceri din industrie:

Metodologia INS spune că cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: