Marea Britanie ar putea abandona modelul actual de taxare și s-ar putea transforma într-un paradis fiscal pentru a-și menține competitivitatea, dacă nu va obține accesul dorit pe piața unică europeană, a sugerat duminică ministrul finanțelor, Philip Hammond (foto), într-un interviu acordat publicației germane Welt am Sonntag.
Sistemul de reglementare fiscală și de taxare din Marea Britanie s-ar putea transforma în “ceva diferit”, a spus Hammond, adăugând: „Ar trebui să fim capabili să găsim un acord care să permită, pe bază de reciprocitate, accesul la piețele noastre fără integrarea politică pe care a implicat-o aderarea la UE”.
Declarația a fost făcută ca răspuns la afirmația potrivit căreia există “impresia că executivul dumneavoastră vede viitorul model de afaceri al Marii Britanii ca pe un paradis fiscal al Europei.”
“Sper să rămânem pe gândirea economică și social mainstream din Europa. Dar, dacă vom fi nevoiți să devenim ceva diferit, atunci va trebui să devenim ceva diferit”, a răspuns șeful Trezoreriei, care a adăugat: “Am putea fi forțați să ne schimbăm modelul economic și am putea să ne schimbăm modelul pentru a ne recâștiga competitivitatea. Și, puteți fi sigur că vom face ceea ce va trebui făcut.”
Săptămâna trecută, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că UE 27 trebuie să negocieze împreună Brexitul și să nu permită divizarea, atrăgând atenția că statele membre trebuie să ai în considerare armonizarea impozitării profitului pentru a putea concura cu City-ul din Londra.
În opinia sa, subiectul armonizării impozitării profitului va deveni și mai necesar în situația în care Marea Britanie va reduce taxele și impozitele.
AVetismentul din declarația șefului Trezoreriei s-ar putea regăsi în discursul pe tema Brexit pe care premierul Theresa May îl va susține marți.
Este de așteptat ca May să anunțe un Brexit dur și faptul că Marea Britanie este pregătită că îşi sacrifice apartenenţa la piaţa unică şi la uniunea vamală europeană, pentru a pune capăt liberei circulaţii a cetăţenilor şi mărfurilor, respectând astfel angajamentele de la referendumul din 23 iunie 2016, scrie The Guardian.
Ea ar urma să arate că Marea Britanie este gata să părăsească uniunea vamală a UE și să recapete controlul frontierelor, chiar dacă asta va însemna să îşi piardă accesul pe piaţa unică europeană.
De asemenea, ar urma să anunţe că Marea Britanie nu se va mai supune deciziilor Curţii Europene de Justiţie.