28 ianuarie, 2014

Ședința Consiliului Suprem de Apărare de Apărare a Țării (CSAT) pentru analiza modului în care au reacționat autoritățile după accidentul aviatic din Munții Apuseni va avea loc duminică, 2 februarie, anunță Administrația prezidențială.

Șeful statului a convocat o ședință CSAT, la cererea a cinci membri ai Guvernului, ședință ce va avea pe ordinea de zi două rapoarte:

  • Raportul privind gestionarea de către autoritățile administrației publice cu responsabilități în domeniul situațiilor de urgență, conform legislației în vigoare, a evenimentului de aviație din data de 20.01.2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de prim-ministrul Guvernului României
  • Raportul directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale privind activitățile desfășurate conform legilor, metodologiilor și procedurilor interinstituționale existente în legătură cu evenimentul aviatic din data de 20.01.2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Premierul Victor Ponta i-a trimis președintelui Traian Băsescu, pe 24 ianuarie, solicitarea de convocare a CSAT pe tema demiterii directorului STS în urma reacției autorităților în cazul accidentului aviatic din Apuseni.


Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical ce mergea să preleveze un ficat pentru transpalant, a aterizat forţat, luni 20 ianuarie 2014, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma investigării reacției autorității, și-au dat demisia mai mulți oficiali, printre acre ministrul Internelor – Radu Stroe, și directorul general al Romatsa – Aleodor Frâncu.

Premierul a insistat în zilele acelea că cineva trebuie să-și asume răspunderea, prin plecare din funcție, și la STS: ”La Romatsa a plecat şeful Romatsa, la Ministerul de Interne – şeful ministerului, la IGSU – şeful IGSU”.

Pentru schimbarea conducerii STS, care este supusă verificării parlamentare, este nevoie de o decizie a CSAT, care se ia prin consensul membrilor Consiliului participanți la ședință, în condițiile cvorumului (două treimi din membri).


Marcel Opriș, șeful STS, a fost acuzat de mai multe ori de liderii USL că ar fi pus la dispoziția PDL dotarea tehnică a instituției.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: