20 august, 2022

Șeful ONU cere ridicarea obstacolelor care împiedică accesul îngrășămintelor şi produselor agricole ruseşti nesupuse sancțiunilor pe pieţele mondiale. În caz contrar există riscul unei crize alimentare mondiale anul viitor, a declarat sâmbătă, la Istanbul, secretarul general al ONU, Antonio Guterres (foto), citat de AFP și Agerpres.

„Este important ca guvernele şi sectorul privat să coopereze pentru a le face să ajungă pe piaţă”, a declarat Antonio Guterres la Centrul de coordonare comună (CCC), care supervizează aplicarea acordului privitor la exportul cerealelor ucrainene, document semnat în iulie de Kiev şi Moscova sub egida ONU şi a Turciei.

Acordul garantează de asemenea Rusiei că îşi poate exporta produsele agricole şi îngrăşămintele, unele supuse sancțiunilor occidentale.


„Ceea ce vedem aici la Istanbul şi la Odesa (transportul cerealelor ucrainene, n.r.) nu este decât partea cea mai vizibilă a soluţiei. Cealaltă parte a acestui acord global este accesul neîngrădit pe pieţe mondiale al produselor alimentare şi îngrăşămintelor ruseşti, care nu sunt supuse sancţiunilor”, a afirmat Antonio Guterres.

„Fără îngrăşăminte în 2022, nu va fi suficientă hrană în 2023”

Secretarul general ONU a avertizat că „fără îngrăşăminte în 2022, nu va fi suficientă hrană în 2023. A face să iasă mai multă hrană şi mai multe îngrăşăminte din Ucraina şi din Rusia este esenţial pentru a calma pieţele (…) şi a face să scadă preţul pentru consumatori’, a adăugat Antonio Guterres.

Antonio Guterres s-a deplasat în această săptămână în Ucraina, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky şi cu cel turc Recep Tayyip Erdogan, joi la Liov (în vestul țării), înainte de a ajunge vineri la Odesa.

Sâmbătă, șeful ONU a urcat la bordul primei nave umanitare închiriate de ONU pentru transportul de cereale ucrainene, pe malul sudic al Istanbulului, în Marea Marmara.


Nava Brave Commander, cu destinaţia finală Djibouti, plecase marţi din portul Pivdenne cu 23.000 tone de grâu, ajungând în Bosfor miercuri seară.

S-au exportat 650.000 tone de ceereale și produse agricole ucrainene

Secretarul general al ONU a promis joi că organizaţia pe care o conduce se va strădui ‘să intensifice’ exporturile de cereale ucrainene înainte de venirea iernii, acestea fiind cruciale pentru aprovizionarea alimentară a numeroase ţări africane.

În baza acordului semnat în iulie, 650.000 tone de cereale şi de produse agricole ucrainene au plecat din porturile ucrainene Odesa, Ciornomorsk şi Pivdenne începând de la 1 august.

Vasele trebuie să navigheze pe un culoar securizat pe Marea Neagră, apoi să fie inspectate de CCC înainte de a fi autorizate să treacă prin Strâmtoarea Bosfor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: