21 septembrie, 2018

UPDATE: Parchetul General a transmis un comunicat privind aceste prime puneri sub acuzare din Dosarul reprimării Protestului Diasporei.

Prezentăm integral comunicatul:


Procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare au dispus, în ziua de 20 septembrie 2018, în cauza privind evenimentele violente din zilele de 10 și 11 august 2018 produse cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecții:

maior Cazan Laurenţiu Valentin, în prezent împuternicit director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals;

comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

colonel Cucoș Gheorghe Sebastian, în prezent prim adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată;


colonel Sindile Ionuț-Cătălin, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea situație de fapt:

Maiorul Cazan Laurențiu Valentin, în data de 10.08.2018, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Ordinul de intervenţie pentru evacurea pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă.

Comisarul șef de poliție Chirică Mihai Dan, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire.

Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

Colonelul Cucoș Gheorghe Sebastian și colonelul Sindile Ionuț Cătălin, în noaptea de 10/11.08.2018, în lipsa unui ordin sau dispoziții fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurențiu, prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind făcută în mod gradual și având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

Suspecților susmenționați li s-au adus la cunoștință, în cursul zilei de 21 septembrie 2018, atât calitatea procesuală cât și acuzațiile.

UPDATE: A fost pus sub urmărire penală și unul dintre cei patru secretari de stat de la Ministerul Afacerilor Interne – Mihai Dan Chirică (foto), responsabil de relaţia cu prefecţii, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă.

Între 2004 și 2009, acesta a fost ofiter si agent de poliție la Direcția Generală Financiară și Casa de Pensii a MAI, unde s-a ocupat și de analiză-proiectare pentru realizarea de noi sisteme informatice.

Este transferat în structura centrală a MAI, unde lucrează ca ofițer specialist în Direcția de audit Public Intern.

În ianuarie 2017 promovase până la funcția de șef sector la Audit, supervizând misiunile audit și auditurile ad-hoc. Îmediat după preluarea guvernării de către PSD – ALDE, el este numit secretar de stat pentru Relația cu Parlamentul și Relații Internaționale.

Devine secretar de stat pentru Relația cu prefecții, în mai 2017.

UPDATE: Maiorul Laurențiu Cazan (foto), șeful Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, a fost pus sub urmărire penală pentru:

  • abuz în serviciu
  • participaţie improprie la purtare abuzivă
  • participaţie improprie la fals intelectual
  • participaţie improprie la uz de fals.

Reamintim că el a fost coordonatorul intervenției jandarmilor la protestul din 10 august.

Acuzația referitoare la falsuri se referă probabil, și la ordinul de restabilire a ordinii publice (de evacuare a Pieței Victoriei) semnat de prefectul Capitalei, Speranța Cliseru.

Într-un interviu acordat Digi24, acesta declara că ordinul a fost smenat la ora 20.00:

Ce vă povestesc aici a fost în jurul orelor 20:00. Sunt documente operative, se poate verifica.

Ulterior, prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a dezmințit însă aceste afirmații, în fața procurorilor și jurnaliștilor, explicând că a semnat acel document, necesar evacuării protestatarilor, după miezul nopții, adică după evacuarea Pieței Victoriei:

Cred că era după 12:00 noaptea. Era deja evacuată piața

Aceste neconcordanțe dintre declarațiile șefilor jandarmilor și ministrului de Interne, Carmen Dan, pe de o parte, și Speranța Cliseru, pe de altă parte, a dus la actualul scandal din PSD. Primarul Gabriela Firea i-a luat apărarea prefectului și l-a acuzat ce Liviu Dragnea că vrea să o sacrifice pe Speranța Cliseru pentru a o proteja pe Carmen Dan.

UPDATE: Și colonelul Sebastian Cucoș (foto), prim adjunct al Jandarmeriei Române, a fost pus sub acuzare, tot pentru complicitate la abuz în serviciu și la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Acesta a refuzat să răspundă să răspundă întrebărilor puse de jurnaliști, la ieșirea din Parchetul General.

La PG se află și un grup de protestatari care îi huiduie pe șefii jandarmilor.

„Criminalilor! Ați omorât oameni, ca în Kosovo! Mergeți la pușcărie pentru Dragnea?”, l-a întrebat un protestatar pe Sebastian Cucoș.

El este cel care a condus instituția , timp de un an, până pe 15 august, ca interimar. Deoarece i-a expirat și al doilea mandat, nu mai poate ocupa această poziție decât prin concurs. Carmen Dan a cerut CSAT avizul pentru numirea lui, dar decizia Consiliului a fost amânată.

Reamintim că Sebastian Cucoș și Cătălin Sindile au depus la Direcția de Investigare a a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) o sesizare în care acuză că la Protestul Diasporei s-au săvârșit infracțiuni împotriva ordinii constituționale.

Aceasta înseamnă că pe 10 august s-ar fi încercat o lovitură de stat, în opinia celor doi, iar sesizarea a fost înregistrată după ce Liviu Dragnea a spus că pe 10 august s-a încercat o lovitură de stat.

Trebuie menționat că DIICOT, structura unde a fost depusă sesizarea, are un nou procuror-șef, Felix Bănilă, care a fost propus de controversatul ministru al Justiției, Tudorel Toader.

***

Șeful Jandarmeriei Romane, colonelul Cătălin Sindile (foto), a fost pus vineri sub învinuire în dosarul intervenției violente a forțelor de ordine la mitingul din 10 august.

”Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect cu privire la complicitate la abuz în serviciu și participare improprie abuzivă”, a spus Cătălin Sindile la ieșirea de la Parchetul General, unde este instrumentat cazul.

Întrebat dacă își cere scuze cetățenilor pașnici care protestau, colonelul a răspuns: ”Din punct de vedere moral, instituția și-a anunțat scuzele. Acum urmează partea legală”.

Cătălin Sindile a fost promovat la conducerea Jandarmeriei pe 15 august, la numai câteva zile după reprimarea Protestului Diasporei, la care au participat peste 100.000 de persoane.

Are 40 de ani și este născut în Teleorman, județ de unde provin șefa sa, Carmen Dan, şi Liviu Dragnea, liderul contestat al PSD.

Urmează să mai fie puși sub acuzație Laurențiu Cazan, șeful Jandarmeriei București, și Cătălin Paraschiv – șeful Brigăzii Speciale de Intervenții  Vlad Ţepeş.

1.000 de jandarmi în dispozitiv – aproape 800 de plângeri din partea protestatarilor 

Aproximativ 1.000 de jandarmi au fost în dispozitiv pe 10 august, în fața Palatului Victoria, la protestul care a provocat sute de victime. Peste 450 de persoane, între care și 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD trimise la fața locului, total din care 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme (trei, cu arsuri de până la 15% din suprafața corpului).

Numărul plângerilor înregistrate în dosarul anchetat la Parchetul General se apropie de 800 – sunt civili care acuză răni provocate de jandarmi sau intoxicații cu gazele folosite de forțele de ordine.

Pe de altă parte, 169 de jandarmi au făcut și ei sesizări, pentru că ar fi fost agresați fizic și moral, dar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti. Activităţile de cercetare au fost delegate către colegii lor, polițiști din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: