vineri

26 aprilie, 2024

24 iulie, 2012

Direcția Națională Anticorupție a propus legiutorilor incriminarea penală a responsabililor care fac achiziții publice la prețuri evident supraevaluate, prevedere acre lipsește din Codul Penal și din legislația specială.

”Frauda în achiziţii publice nu are un corespondent într-o normă penală de incriminare, să spună: <fapta persoanei de a achiziţiona printr-o procedură netransparentă la preţuri vădit supraevaluate constituie infracţiune> ar fi foarte clar, nu există aşa ceva. Nici în Codul Penal şi nici în legislaţia specială”, a spus Morar,într-un interviu acordat Mediafax.

Potrivit procurorului, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice se arată foarte interesată de o asemenea prevedere legală, pe care vrea să o și extindă.


”Am propus şi sperăm să obţinem aşa ceva. Cei de la ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice) se arată extrem de interesaţi de o asemenea incriminare. De fapt, ei văd necesară intervenţia legiuitorului pe mai multe paliere şi nu numai legat subevaluări, subraevaluări. Ei vor incriminări şi pe procedura transparenţei, probabil că nu e lipsită de temei, adică cred că ştiu ce vorbesc”, a explicat magistratul.

În context, el a recunoscut că în sfera investigării achizițiilor publice s-a înregistrat un ”neajuns al mandatelor” sale la șefia DNA, funcție pe care o va părăsi din 12 august.

”Strict profesional, ce mi-ar fi plăcut să fac mai mult ar fi fost să avem, după aceşti şapte ani, o cazuistică mai bine conturată pe frauda în achiziţii publice. Din punctul meu de vedere, e un domeniu aproape descoperit, perfect descoperit. Puţinele dosare pe care le-am trimis în instanţă, că până la urmă nu sunt multe – şi nu mă refer doar la DNA, pentru că sunt şi de competenţa parchetelor obişnuite, în funcţie de criteriul valoric – nu s-au finalizat cu condamnări sau s-au finalizat cu foarte puţine condamnări şi e nereprezentativ procentul de condamnări la ansamblul fenomenului. E nereprezentativ şi raportat la dosarele care sunt acum în instanţă, pentru că majoritatea nu au o soluţie”, a declarat Morar.

Procurorul a adus, însă, critici voalate și asupra instanțelor de judecată în aceste cazuri.


”Apoi am avut dosare pe care noi procurorii le-am constatat soluţii clare, „dosare şcoală” de fraudare a procedurilor de achiziţie publică cu prejudicii semnificative aduse bugetului statului şi care s-au finalizat, din păcate, cu hotărâri definitive de achitare”, a spus Daniel Morar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: