vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 ianuarie, 2021

Ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian (foto), a sugerat duminică un moratoriu în ceea ce priveşte confruntarea comercială dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană, considerând că acesta ar permite soluţionarea unui „dosar care otrăveşte pe toată lumea”.

Dosarul care ”otrăveşte pe toată lumea este cel a creşterii preţurilor şi a taxelor pe oţel, tehnologia digitală, Airbus „şi mai precis sectorul nostru viti-vinicol”, a declarat Jean-Yves Le Drian într-un interviu pentru Journal du Dimanche, citat de Agerpres.

„Dacă am putea găsi rapid o metodă care să permită soluţionarea acestei dispute cu Europa şi Franţa, ar fi un pas înainte. Poate dura ceva timp dar, între timp, putem oricând decreta moratorii”, a adăugat şeful diplomaţiei franceze.


Noile taxe vamale americane, anunţate la sfârşitul anului, vizează produse franceze şi germane:

  • + 25% în cazul vinurilor ne-spumante, a mustului de struguri şi coniacurilor
  • + 15% pentru anumite componente ale aeronavelor.

Acestea intră în vigoare la câteva zile după sfârşitul mandatului preşedintelui Donald Trump.

Între-timp, relaţiile comerciale dintre SUA şi UE s-au deteriorat profund. Aceste taxe se adaugă celor impuse în 2019 altor produse europene (vin, brânză, ulei de măsline, whisky) şi avioanelor Airbus.

Un alt conflict, cel al taxei franceze asupra giganţilor digitali, a lăsat de mai bine de un an să planeze ameninţarea unor taxe vamale de 100% pentru anumite produse franceze, cum ar fi brânzeturile, produsele de înfrumuseţare sau poşetele.


Franţa a confirmat în noiembrie că va percepe impozitul pe ‘Gafa’ (Google, Amazon, Facebook şi Apple), expunându-se riscului punerii în practică de către Washington a ameninţării sale, care priveşte produsele franceze, estimate la o valoare de 1,3 miliarde dolari.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: