3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult›
06.04.2021
Cartea de identitate electronică și cip-ul ei: tipul de semnătură stocat și la ce folosește

Primele cărți de identitate electronice vor fi emise în septembrie 2021 și vor conține microcip-uri pe care pot fi stocate concomitent două tipuri de semnătură… Mai mult›
06.04.2021
Viciile generează peste 6% din bugetul României – cam cât cheltuielile de Apărare

Peste 17 miliarde de lei s-au colectat la buget anul trecut din așa-numitele ”taxe de viciu”, respectiv accizele la tutun, băuturi alcoolice și taxele pe… Mai mult›
05.04.2021
Pierdere de competitivitate față de Ungaria și Polonia: Rata de schimb reală efectivă – indicator critic pentru România

România și-a îmbunătățit pe parcursul ultimilor ani la nivel regional competitivitatea față de Cehia și Bulgaria, dar a pierdut teren în raport cu Croația, Polonia… Mai mult›
04.04.2021
Șeful diplomației franceze propune un moratoriu în conflictul comercial UE – SUA
de Iulian Soare , 17.1.2021
Ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian (foto), a sugerat duminică un moratoriu în ceea ce priveşte confruntarea comercială dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană, considerând că acesta ar permite soluţionarea unui „dosar care otrăveşte pe toată lumea”.
Dosarul care ”otrăveşte pe toată lumea este cel a creşterii preţurilor şi a taxelor pe oţel, tehnologia digitală, Airbus „şi mai precis sectorul nostru viti-vinicol”, a declarat Jean-Yves Le Drian într-un interviu pentru Journal du Dimanche, citat de Agerpres.
„Dacă am putea găsi rapid o metodă care să permită soluţionarea acestei dispute cu Europa şi Franţa, ar fi un pas înainte. Poate dura ceva timp dar, între timp, putem oricând decreta moratorii”, a adăugat şeful diplomaţiei franceze.
Noile taxe vamale americane, anunţate la sfârşitul anului, vizează produse franceze şi germane:
- + 25% în cazul vinurilor ne-spumante, a mustului de struguri şi coniacurilor
- + 15% pentru anumite componente ale aeronavelor.
Acestea intră în vigoare la câteva zile după sfârşitul mandatului preşedintelui Donald Trump.
Între-timp, relaţiile comerciale dintre SUA şi UE s-au deteriorat profund. Aceste taxe se adaugă celor impuse în 2019 altor produse europene (vin, brânză, ulei de măsline, whisky) şi avioanelor Airbus.
Un alt conflict, cel al taxei franceze asupra giganţilor digitali, a lăsat de mai bine de un an să planeze ameninţarea unor taxe vamale de 100% pentru anumite produse franceze, cum ar fi brânzeturile, produsele de înfrumuseţare sau poşetele.
Franţa a confirmat în noiembrie că va percepe impozitul pe ‘Gafa’ (Google, Amazon, Facebook şi Apple), expunându-se riscului punerii în practică de către Washington a ameninţării sale, care priveşte produsele franceze, estimate la o valoare de 1,3 miliarde dolari.