sâmbătă

1 aprilie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 mai, 2022

Jerome Powell (foto) a fost confirmat de Senatul american pentru un nou mandat în funcția de preşedinte al celei mai puternice bănci centrale din lume, Federal Reserve (Fed), care decide ratele dobânzilor la dolar la care se finanțează băncile din SUA, ca și alte operațiuni de politică monetară, care influențează toate piețele lumii.

Președintele SUA, Joe Biden, l-a ales pe Jerome Powell pentru un al doilea mandat la conducerea Fed, în toiul unei serii de creşteri a dobânzilor în faţa inflaţiei puternice, notează AFP citată de Agerpres.

S-au înregistrat doar 19 voturi contra în plenul Senatului și 80 de voturi în favoarea lui „Jay” Powell, un fost avocat şi bancher în vârstă de 69 de ani, guvernator al Fed din 2012. A fost numit şeful instituţiei în 2018 de Donald Trump.


Jerom Powell i-a succedat atunci lui Janet Yellen, devenită, între timp, secretarul Trezoreriei în administraţia Joe Biden.

O vreme de exerciții de echilibristică la Fed, ca și la oricare bancă centrală

Prioritatea lui Jerome Powel și a echipei lui de la Fed este lupta împotriva inflaţiei, păstrând în acelaşi timp starea bună a economiei, un exerciţiu de echilibristică pentru Fed, ca șipentru orice altă bancă centrală.

Fed a fost nevoită să efectueze două majorări ale dobânzilor cheie din martie încoace, după ce a considerat de multă vreme inflaţia ca fiind temporară. Și a avertizat că sunt de aşteptat alte creșteri, pentru a reduce inflaţia record.

Numirea preşedintelui Fed este, din punct de vedere economic, una dintre cele mai importante decizii din mandatul preşedintelui Statelor Unite, iar Joe Biden își anunțase decizia încă din noiembrie.


Senatul îl confirmase deja pe Lael Brainard în funcţia de vicepreşedinte (52 de voturi contra 43), precum şi, ca guvernatori, pe Philip Jefferson (91-7) şi Lisa Cook (51-50), devenită prima femeie de culoare care ocupă această funcţie, în pofida opoziţiei republicanilor. Egalitatea voturilor dintre cele două tabere a necesitat votul vicepreşedintei Statelor Unite, Kamala Harris, pentru a obţine majoritatea.

Membrii Congresului urmează să se pronunţe asupra numirii lui Michael Barr în funcţia de vicepreşedinte pentru reglementarea bancară, după ce Sarah Bloom Raskin, aleasă iniţial, a renunţat, din lipsă de sprijin suficient.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: