vineri

26 aprilie, 2024

5 decembrie, 2019

Actuala Lege a pensiilor, elaborată în mandatului Liei Olguței Vasilescu la Ministerul Muncii, nu va fi modificată, a anunțat miercuri seara şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. Aceasta presupune, a explicat oficialul, respectarea graficului majorărilor prevăzute, începând cu indexarea punctului de cu 40%, la 1 septembrie 2020.

Ional Dancă a negat categoric informaţiile potrivit cărora PNL ar pregăti un proiect de modificare a Legii pensiilor, pentru diminuarea impactului asupra bugetului de anul viitor:

Deci, da, răspunsul este categoric, aplicăm Legea pensiilor în formula actuală, care prevede majorarea punctului de pensie cu 40% din septembrie.


Întotdeauna am susţinut creşterea puterii de cumpărare, a veniturilor pentru toţi românii, fie că sunt în sistemul public, în sistemul de economie privată sau la pensie. Asta e o promisiune pe care am hotărât să o respectăm.

Declarația vine în contextul îngrijorărilor exprimate de analiști și instituții privind suportabilitatea acestei majorări.

Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, a declarat la Conferința Fiscalitate și Buget 2020, organizată de cursdeguvernare.ro, că prorogarea legii pensiilor este singura soluție pentru a evita ”explodarea” deficitului în 2020 și 2021:

Potrivit legii pensiilor, acestea cresc cu 40% într-un singur an. 40% este o cifră care in Europa nu există. Avem ca efect 3,6% PIB în acest an, 4,5%  din PIB în 2020, 5,7% din PIB în 2021.


Este numai efectul aplicării legii pensiilor, toate acestea în ipoteza ca nu va fi recesiune și vom avea o creștere robustă.

Mai e ceva, in 2021 e prevăzută recolerarea pensiilor, o altă bombă cu fitil aprins, încă 1 pp din PIB. Asta e aritmetica curată.

Valentin Lazea a explicat că toate metodele vehiculate pentru creșterea veniturilor bugetare – eventuala taxare a pensiilor suplimentare, impozitarea pensiilor speciale, mai buna colectare a TVA, reducerea numărului de bugetari cu 5% – nu acoperă, aritmetic, deficitul produs de legea pensiilor.

”Singura măsură de a ține deficitul sub control este prorogarea legii pensiilor.  Toată legea pensiilor se bazează pe bani pe care statul nu îi are” – a fost concluzia lui Valentin Lazea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: