joi

30 mai, 2024

17 iulie, 2018

Guvernul se reuneşte marţi în şedinţă, urgența oficială comunicată luni de președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu: urmează să fie adoptată o Ordonanţă de Urgenţă pe mediu care trebuie să pună în acord cu o Directivă europeană.

În presă și în mediile de specialitate s-au transmis semnale că, în realitate, președintele PSD Liviu Dragnea insistă ca Viorica Dăncilă să aprobe o OUG pentru amnistia și grațierea unor fapte de corupție, acesta fiind motivul pentru care ședința de guvern este convocată cu o zi, chiar două, înainte de ziua din săptămână când au loc în mod normal reuniunile de la Palatul Victoria.

De precizat: Deși și-a epuizat agenda oficială, Parlamentul se află până pe data de 19 iulie în sesiune extraordinară, deci mașina de vot PSD-ALDE plus minorități ar avea timp să dezbată și să aprobe o eventuală ordonanță de urgență de amnistie și grațiere.


Important: Cu 30 de minute înainte de debutul ședinței, Guvernul a comunicat ordinea de zi, de pe care lipsește actul invocat de președintele ALDE.

Și Călin Popescu Tăriceanu, și Liviu Dragnea, citați de News.ro, dezmint că pe ordinea de zi a ședinței de guvern, nepublicată până la momentul redactării materialului de față, s-ar afla o Ordonanță care să amnistieze și să grațieze fapte de corupție.

„Mâine (marţi – n.r.) este şedinţă de Guvern, vreau să spun foarte clar, m-am interesat, nu este pe ordinea zi a şedinţei de guvern (OUG privind aministie şi graţiere – n.r). (…) Nu e pe ordinea de zi. Mâine se ţine şedinţa de guvern pentru că este o altă OUG, pe mediu, care trebuie să pună în acord Directiva europeană şi acesta este motivul pentru care s-a decalat pentru marţi şedinţa de Guvern”, a declarat liderul ALDE, luni seară, la TVR, întrebat despre informaţiile potrivit cărora Executivul ar pregăti o Ordonanţă de Urgenţă pentru pentru amnistierea şi graţierea unor fapte penale.

Liderul ALDE a afirmat însă că o Ordonanţă de Urgenţă pentru amnisite şi graţiere s-a mai dat pe vremea Guvernului Năstase, iar ideea nu este de neconceput, dar o astfel de măsură trebuie analizată dacă este oportună sau nu.


„S-a mai făcut în România, e adevărat, cu foarte mulţi ani în urmă, 2002 sau 2003. O astfel de măsură trebuie analizată dacă este oportună sau nu. Unii spun că nu este oportună pentru că imediat se personalizeză discuţia şi se trece la evocarea numelor persoanelor care ar beneficia de o astfel de măsură. Ca să nu lungesc vorba, se spune <cel care ar beneficia este preşedintele PSD, Dragnea>. Suntem oare capabili să lăsăm această problemă de personalizare o clipă deoparte, nu o excludem din discuţie, şi abordăm puţin altfel problema?”, a declarat Tăriceanu.

Şi liderul PSD, Liviu Dragnea, a negat aceste informaţii. „I-am întrebat pe doamna premier şi pe domnul ministru al Justiţiei dacă există vreo intenţie de adoptare a unei OUG de graţiere pentru şedinţa de guvern de mâine. Amândoi au infirmat aceste zvonuri apărute în spaţiul public”, a transmis Liviu Dragnea pentru Digi24.

Anterior, ministrul Tudorel Toader a declarat că la Ministerul Justiţiei nu există în dezbatere sau în avizare o Ordonanţă de Urgenţă privind amnistia şi graţierea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: