miercuri

27 martie, 2024

30 septembrie, 2014

Şedinţa de marţi a CSAT s-a concentrat, potrivit informaţiilor furnizate de preşedinţie într-un comunicat de presă, asupra securităţii informatice. Discuţiile au vizat de la recomandarea ca în şcoli să se facă pregătirea copiilor cu privire la securitatea cibernetică şi până la cea de modificare a două legi declarate neconstituţionale şi care privesc domeniul digital: legea Big Brother şi cea a cartelelor prepay.

„CSAT a luat notă de implicațiile negative la adresa securității naționale ca urmare a declarării neconstituționalității Legii nr. 82/2012 privind retenția datelor, respectiv a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice.

În urma analizei, membrii Consiliului au stabilit că se impune de urgență o intervenție legislativă a Guvernului sau a Parlamentului României în vederea restabilirii cadrului legislativ necesar îndeplinirii de către instituțiile abilitate, în condiții de legalitate, a responsabilităților ce le revin în domeniul securității și siguranței naționale”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.


Curtea Constituţională a decis în 8 iulie, cu unanimitate de voturi, că Legea nr. 82/2012 privind retenția datelor, cunoscută sub numele de Big Brother, este neconstituţională. În 16 septembrie, Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay a fost declarată neconstituţională în ansamblu de către Curtea Constituţională.

Pe de altă parte, SRI avertiza, ulterior, că deciziile CCR au creat „un vid legislativ, cu consecinţe grave, greu de anticipat, asupra securităţii naţionale” şi că aceste consecinţe sunt „deja resimiţite în reducerea drastică a capabilităţilor operaţionale, în imposibilitatea instituţiilor statului de a gestiona riscuri şi ameninţări iminente la adresa securităţii naţionale, precum şi în crearea unor vulnerabilităţi fără precedent, de natură să afecteze siguranţa cetăţenilor”.

CSAT a mai decis ca Guvernul României să întreprindă demersuri pentru introducerea în şcoli a pregătirii obligatorii cu privire la securitatea spaţiului cibernetic şi pentru crearea de specializări în învăţământul universitar şi postuniversitar în domeniul securităţii cibernetice.

În cadrul şedinţei au fost aprobate şi măsurile de prevenire şi combatere a utilizării internetului în scopuri teroriste, ca rezultat al utilizării spaţiului virtual şi a reţelelor informatice de către entităţile teroriste şi adepţi ai acestora.

Niciun cuvânt despre alăturarea la coaliţia anti-Statul Islamic


Premierul Victor Ponta anunţa joi că România va participa la coaliţia internaţională de combatere a organizaţiei teroriste Statul Islamic, dar nu cu militari, ci cu sprijin logistic, operaţional şi umanitar.

Premierul a precizat că s-a consultat în acest sens cu miniştrii români de Apărare şi Externe.

O zi mai târziu, Mircea Duşa spunea: „La nivelul guvernamental şi în funcţie de discuţiile pe care le avem cu partenerii noştri vom stabili în ce constă ajutorul României. Noi deja am făcut câteva precizări referitoare la capabilităţile de care dispune România pentru a sprijini lupta coaliţiei internaţionale împotriva Statului Islamic. Sigur, va fi ajutor umanitar, dar vor fi şi capabilităţi care vor fi puse la dispoziţia forţelor internaţionale”.

CSAT urma să discute contribuţia României. În anunţul preşedinţiei privind temele reuniunii de marţi, se arăta că printre subiectele de discutat sunt şi „posibilele contribuții ale României la coaliția internațională condusă de Statele Unite ale Americii împotriva Statului Islamic din Irak și Levant”.

În comunicatul de presă de după reuniunea CSAT nu se precizează însă nimic despre acest subiect, nici dacă a fost discutat şi nici dacă şi ce contribuţie ar putea avea România la coaliţia anti-ISIS.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: