marți

19 martie, 2024

22 septembrie, 2020

Comisia Europeană a publicat luni lista finală a sectoarelor industriale mari consumatoare de energie care pot beneficia de compensarea prin ajutoare de stat a costurilor cu certificatele verzi.

Măsura este menită să împiedice fenomenul denumit „carbon leakage”, adică relocarea afacerilor din sectoarele energo-intensive în țări din afara UE, în care nu operează restricții de poluare la fel de severe.

Lista este mai mică decât cea anterioară, din 2012, dar a fost îmbogățită față de draftul propus dezbaterii la începutul anului.


Au apărut în listă domenii precum producția de cupru și de minereu de fier, de hidrogen, de anumite produse din fibră de sticlă, ca și producția de metale neferoase, sector în care firmele dau pe electricitate 40% din costurile de producție.

Au dispărut sectoarele care folosesc tehnologiile considerate  ineficiente de Comisia Europeană, care astfel vrea să pună presiune pe companii să le înlocuiască și să-și scadă consumul de electricitate.

Printre acestea se numără producția de ceramică, tradițională în multe țări europene la nivel industrial, dar și meșteșugăresc, și care au de suferit din cauza importurilor din China.


Comisia Europeană și-a confirmat decizia de a reduce plafonul de compensare de la 85% la 75% din costurile eligibile.

Noile prevederi intră în vigoare la 1 ianuarie 2021

Compensaţiile vor fi acordate prin rambursarea costurilor de achiziție certificatelor verzi (permise de emisii de CO2, prin sistemul de stranzacționare european EU ETS) către companiile eligibile, care sunt și expuse la riscul relocării cererii pentru produselor lor spre producători din state din afara Uniunii Europene, cu reglementări de mediu mai puţin stricte.

„Transferul de carbon (carbon leakage) nu are loc la scară mare”, ceea ce nu înseamnă că asta nu se va întâmpla în viitor, în condițiile însăpririi reglementărilor de mediu din UE, potrivit unui oficial european citat de Euractiv.

Totodată, Comisia Europeană intenționează să reformeze sitemul de tranzacționare a certificatelor verzi (permise de emisii) și va face o propunere în acest sens în iunie 2021, care ar putea conține și o taxă pe carbon la frontieră (carbon border tax), menită să protejeze industriile cu cel mai mare risc de transfer de carbon în terțe state.

Deocamdată, bugetul provizoriu de compensații aprobat este de 291 milioane de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: