Secția pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați a cerut DNA, de trei ori, transferarea dosarului Tel Drum în care Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni privind deturnarea de fonduri europene.
În primele două cereri de transferare a dosarului, precizează DNA într-un răspuns oferit Ziare.com, Secția specială nu a menționat niciun argument legal în baza căruia competența nu aparține Direcției Anticorupție.
În ultima adresă a Secției, din 31 ianuarie anul acesta, DNA a fost informată că „unele dintre persoanele impotriva carora se efectueaza urmarirea penala au calitatea de magistrati”.
„La data de 14.02.2019, in raspunsul transmis de catre DNA Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie, se arata ca nu exista niciun criteriu care sa atraga competenta Sectiei, niciuna dintre persoanele fata de care se efectueaza urmarirea penala neavand calitatea de magistrat”, precizează DNA, în încheierea răspunsului oferit Ziare.com
În cazul Tel Drum, prejudiciul este de aproximativ 20 de milioane de euro reprezentând valoarea fondurilor europene fraudate, plus un prejudiciu de peste 31 de milioane de lei, produs Consiliului Județean Teleorman
Banii ceruți înapoi de Comisia Europeană au fost returnați de la bugetul de stat și ei nu au pierdut niciun leu.
În acest dosar este acuzat și președintele social – democraților, Liviu Dragnea, pentru fapte comise pe vremea când conducea CJ Teleorman.
Procurorii au pus sechestru pe averea acestuia și a celorlalți inculpați (cinci urmăriți penal, în total), pentru a recupera pagubele de mai sus. Averile lor nu pot acoperi însă nici pe departe prejudiciul, dar există posibilitatea ca procurorii să descopere și alte sume sau proprietăți, care să fie ulterior puse sub sechestru și confiscate.
Infracțiunile de care este acuzat Liviu Dragnea:
- constituirea unui grup infracțional organizat
- două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
- două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.
Liviu Dragnea – sechestru până la concurența a 30 de milioane de euro
În ceea ce-l privește pe liderul PSD, procurorii au pus sechestru până la concurența sumei de 127.547.366,34 lei (aproximativ 28 milioane euro), pe următoarele:
- toate bunurile mobile și imobile
- toate acțiunile și părțile sociale deținute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept priva
- sumele de bani din conturile bancare
- sumele de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie.
Averea oficială a lui Liviu Dragnea
În ultima sa declarație, din iunie 2017, președintele PSD consemna:
- un teren intravilan de aproape 3.000 mp, în Turnu Măgurele (nu i se precizează valoarea, dar orașul este unul dintre cele mai sărace)
- un apartament de 80 mp, în Turnu Măgurele (la fel, fără menționarea valorii)
- spațiu comercial, în suprafață construită de 1.529 mp, tot în Turnu Măgurele
- o Skoda Superb cumpărată şi un BMW X5 provenit prin donaţie de la rudele fratelui său decedat
- aproximativ 180.000 de euro îi are investiţi/împrumutaţi la Hotel Turris din Turnu Măgurele, care era pe numele fostei sale soţii, Bombonica Prodana, și a fost supus partajului
- 3.000 de dolari şi aproape 38.000 de lei în conturi
A câştigat în 2016:
- 76.838 lei – din activitatea de deputat
- 220.000 dintr-un contract de închiriere pe 2016 și avans
- 630.000 dintr-o promisiune de vânzare-cumpărare pe un teren şi un imobil din Turnu Măgurele (document semnat în octombrie 2016).