vineri

26 aprilie, 2024

10 octombrie, 2011

Seretarul general al NATO, Andres Fogh Rasmussen, a subliniat, luni, la Bucureşti, necesitatea ca aliaţii să-şi îmbunătăţească politicile fiscale, pentru a spori şi securitatea, danezul avertizând şi asupra decalajului militar dintre SUA şi aliaţii europeni.

”Economiile şi securitatea noastră sunt legate între ele intim sau există deficienţe uriase, care fac ţările vulnerabile. Din acest motiv, politicile fiscale solide sunt, până la urmă, şi politici de securitate solide. Ambele necesită ca noi să putem obţine cele mai mari beneficii posibile, de pe urma sumelor cheltuite”, a spus secretarul general, într-un discurs susţinut la reuniunea de încheiere a Adnumării Parlamentare a NATO.

Rasmussen a solicitat statelor aliate să-şi optimizeze cheltuielile cu apărarea, astfel încât domeniul militar să nu aibă de suferit din cauza crizei economice.


”Aş dori să vă transmit ideile mele despre cum putem menţine o alianţă care oferă cea mai bună securitate, pentru un cost pe care ni-l putem permite, în ciuda acestor vremuri economice dificile. Pentru a face acest lucru, trebuie să ne concentrăm pe trei teme: capacităţi, conectivitate şi angajament. După părerea mea, calea înainte este numai cea de a cheltui mai mult, ci a cheltui mai bine. Ideea e simplă: se pune într-o ordine a priorităţilor lista de lucruri care ne sunt necesare”, a mai afirmat Andres Fogh Rasmussen.

În acest context, oficialul de la Bruxelles a atras atenţia europenilor asupra faptului că sunt în urma Statelor Unite, în acdrul NATO, în ceea ce priveşte capabilităţile militare.

”Timp de peste o generaţie, am ştiut că este nevoie ca povara tuturor cheltuielilor să fie împărţită între toţi membrii, dar în acelaşi timp am constatat şi faptul că, deşi Europa continuă să aibă armate puternice, distanţa între SUA şi aliaţii lor europeni a crescut mereu”, a susţinut danezul.

Secretarul General al NATO a dat exemplul operaţiunii alianţei din Libia, unde numai SUA au fost capabile să pună la dispoziţia misiunii anumite tehnici militare indispensabile.


”În Libia, aliaţii europeni şi Canada, împreună cu partenerii noştri, au pus la dispoziţie majoritatea tehnicii militare, dar succesul operatiunilor, până la urmă, a depins de capacitaăţi pe care nu le puteau oferi decât Statele Unite – aparate cu radiocmandă, diverse alte instalaţii. Toţi aliaţii au nevoie de aceste capabilităţi de importanţă capitală, dar majoritatea nu le au şi nu au mijloacele necesare pentru a şi le procura”, a mai spus Andres Fogh Rasmussen, la reuniunea de la Bucureşti.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: