România va participa alături de alte 13 state într-un proiect comun de înzestrare în care vor fi achiziționate 5 avioane fără pilot pentru supraveghere, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
”Scopul proiectului Alliance Ground Surveillance (AGS) este să achiziţioneze cinci drone care pot fi folosite pentru a aduna informaţii. Operaţiunile recente ne-au învăţat că avem nevoie de această capacitate. Am învăţat lecţii din Libia şi din alte operaţiuni că avem nevoie de o capacitate mai bună şi mai eficientă pentru a monitoriza ce se întâmplă în teren. (…) În această privinţă, este de cea mai mare importanţă să avem astfel de drone, care pot strânge informaţii atât de necesare”, a spus Rasmussen, într-un interviu difuzat joi de AGERPRES.
El a arătat că dronele sunt prea scumpe pentru a putea fi cumpărate separat de către una dintre cele 14 țări implicate în proiectul NATO.
”Evident, aceste drone sunt atât de scumpe încât este foarte dificil pentru naţiuni individuale să le achiziţioneze. Dar este posibil când 14 ţări o fac într-un efort colectiv”, a afirmat secretarul general al Alianței.
Referitor la perioada de după încheierea misiunilor NATO din Afganistan, Rasmussen și-a exprimat speranța ca România să participe, din anul 2015, la misiuni de instruire a forțelor afgane de securitate.
”Acum îi pregătim pe afgani să se ocupe singuri de problemele de securitate şi sper că România va fi în poziţia de a contribui şi pe viitor la noua misiune a NATO, care va începe în 2015. (…) Va fi o misiune non-combat, care va forma şi va oferi asistenţă şi consiliere forţelor de securitate afgane”, a spus oficialul NATO.
Rasmussen a precizat că va discuta acest subiect cu oficialii de la București, în cadrul vizitei pe care o va face vineri: ”Aceasta, bineînţeles, va fi o chestiune pe care o vom discuta în timpul vizitei de la Bucureşti”.
Rusia să nu ne dea lecții despre Afganistan
Întrebat în legătură cu o declarație recentă a președintelui rus, Vladimir Putin, care arăta că NATO ar fi înregistrat un eșec în Afganistan, Rasmussen a răspuns că Moscova nu poate da lecții Alianței Nord-Atlantice, având în vedere intervenția militară eșuată a URSS în Afganistan.
”Nu cred că, luând în considerare istoria, ruşii ar trebui să ne dea lecţii despre Afganistan”, a spus liderul NATO.
În schimb, el și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat de Moscova misiunilor NATO din Afganistan.
”În afara acestui lucru, apreciem cooperarea pe care o avem cu Rusia. Rusia ne-a asigurat facilităţi de tranzit. În beneficiul operaţiunilor noastre din Afganistan, cooperăm cu Rusia în combaterea traficului de narcotice, pentru că Rusia are de suferit din cauza traficului de droguri care provin din Afganistan. Aşa că avem un interes comun în a vedea un succes în Afganistan, iar evaluarea mea foarte clară este că suntem în grafic. Evident, există încă provocări, dar observăm progrese în situaţia de securitate, în capacitatea forţelor de securitate afgane, iar aceasta este diferenţa faţă de trecut”, a mai spus Anders Fogh Rasmussen.