miercuri

24 aprilie, 2024

27 ianuarie, 2021

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat marți seara că mai multe structuri din minister – printre care se numără Corpul de Control, Direcția de Audit, Direcția Generală de Protecție Internă, Direcția Generală Anticorupție – au fost luate din subordinea secretarului de stat Bogdan Despescu (foto) și transferate în directa coordonare a ministrului.

„Astăzi, am luat luat decizia ca ținând cont de faptul că responsabil de asigurarea politicilor guvernului în domeniul Afacerilor Interne este ministrul Afacerilor Interne și de faptul că prerogativele ministrului nu erau și legate de coordonarea anumitor structuri importante din minister – Corpul de Control al Ministrului, Direcția de Audit, Direcția Generală de Protecție Internă, Direcția Generală Anticorupție, Direcția de Comunicare – aceste structuri, prin ordinul ministrului, au fost trecute, de astăzi, direct în coordonarea ministrului Afacerilor Interne”, a anunțat Lucian Bode.

Scandalul Radu Gavriș

Decizia de a-l lăsa pe secretarul de stat responsabil cu ordinea publică, Bogdan Despescu, fără aceste structuri importante din Ministerul de Interne vine în contextul scandalului legat de prezența adjunctului Poliției Capitalei, Radu Gavriș, în restaurantul Hanul lui Manuc.


Între Radu Gavriș și Bogdan Despescu (considerat o eminență cenușie a MAI, începând cu preluarea mandatului de ministru de către Carmen Dan), există o rivalitate mai veche.

Surse din cadrul MAI susțin că Radu Gavriș, care se afla la Hanul lui Manuc împreună cu patru procurori, ar fi fost filat la ordinul unor rivali din minister.

Șeful Poliției din Centrul Vechi, Cristian Ghica, a denunțat un filaj ilegal de care ar fi responsabile exact departamentele aflate până acum în subordinea lui Bogdan Despescu:

DIPI, DOS, „filajul” lui Șchiopu de la SIC DGPMB (SIC care nici în prezent nu se ocupa de cele aproape 500 de înșelăciuni cu același mod de operare din București), au ieșit la plimbare în mod spontan în același loc? Sau au fost trimiși? De către cine? De ce?


Urmarirea fara drept a unei persoane este infracțiune. Supravegherea video, audio sau prin fotografiere se poate face numai in baza unui mandat de supraveghere dat de un judecator. Aveau toți fotografii ăștia de ocazie un mandat sau au executat orbește un ordin ilegal?

Ministrul Lucian Bode a sugerat o legătură între decizia preluării unor atribuții deținute de Despescu și scandalul de la Hanul lui Manuc: „Nu cred că vreo instituție a statului român, refuz să cred că vreodată, în ultimii ani, s-a întâmplat acest lucru (filajul – n.red.). Eu vă asigur că în mandatul meu acest lucru nu se va întâmpla și poate că nu întâmplător astăzi am luat o decizie. Am luat decizia ca, ținând cont de faptul că responsabil de asigurarea politicilor Guvernului în domeniul Afacerilor Interne este ministrul și ținând cont de faptul că în prerogativele ministrului nu erau și coordonarea anumitor structuri importante, precum Corpul de Control al Ministrului, Direcția de audit, Direcția Generală de Protecție Internă, aceste structuri au fost trecute în coordonarea Ministerului Afacerilor Interne”, a explicat Lucian Bode.

Vineri seara, poliția a „depistat”, la un restaurant din Centrul Vechi, în interior, 27 de persoane, printre care și un ofițer de poliție cu funcție de conducere din cadrul Poliției Capitalei. „Urmare a datelor avute la dispoziție, s-a dispus declanșarea cercetării prealabile față de ofițerul respectiv (Radu Gavriș – n. red.), pentru a se stabili existența sau inexistența unei abateri disciplinare și a vinovăției, sub aspectul încălcării îndatoririlor care revin profesiei de polițist, prevăzute de Legea nr. 360/2002, având în vedere că acesta este și desemnat, la nivelul Poliției Capitalei, să coordoneze activitățile specifice de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19”, se preciza în comunicat.

Radu Gavriș și procurorii au declarat că se aflau pe terasa de la Hanul lui Manuc, nu în interiorul restaurantului, astfel încât nu au încălcat restricțiile impuse pentru prevenirea răspândirii epidemiei de coronavirus.

Chestorul Radu Gavriș a fost amendat cu 2.000 de lei amendă contravențională și a fost demis din funcția de coordonator al acțiunilor anti-Covid la nivelul Capitalei.

Cine este Bogdan Despescu

Bogdan Despescu a absolvit în 1995 Academia de Poliție, iar începând cu 1995 și până în 2002 a fost ofițer operativ de judiciar, economic și investigare a fraudelor în Buzău, Nehoiu și Berca.

Bogdan Despescu s-a înscris la doctorat în 2007, când ocupa funcția de adjunct al șefului IPJ Buzău și a obținut titlul de doctor în iulie 2010.

În decembrie 2015, Bogdan Despescu a fost desemnat șef al Poliției Române, funcție pe care a ocupat-o timp de doi ani. Decretul de numire i-a fost semnat de proaspătul ministru de Interne Petre Tobă, Despescu devenind practic succesorul acestuia la conducerea Poliției Române după promovarea în guvernul României.

Demiterea lui Despescu de la conducerea Poliției Române de către ministrul Carmen Dan, în ianuarie 2018, a provocat un adevărat cutremur în guvern, care a dus, în final, la demisia premierului Mihai Tudose și la căderea guvernului.

Potrivit PressOne, eliberarea din funcție a lui Despescu a venit după ce s-a descoperit că un polițist de la Brigada Rutieră a Poliției Capitalei, Eugen Stan, arestat pentru că a agresat sexual doi copii într-un lift din sectorul 6, a fost păstrat în poliție în ciuda faptului că era suspectat și de alte infracțiuni similare.

Bogdan Despescu, un apropiat al PSD dar și al fostului ministru de Interne Marcel Vela,a fost numit secretar de stat în MAI la sfârșitul lui noiembrie 2019, imediat după instalarea cabinetului Ludovic Orban.

Există un conflict mai vechi între fostul șef al Poliției române, Bogdan Despescu, și comisarul șef Radu Gavriș, fost șef al Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei.

În 2016, poliţiştii de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei s-au trezit cu 3 controale pe cap, venite de la IGP condus de Bogdan Despescu, după ce au lucrat în dosarul privind moartea colegului lor de la Poliţia Rutieră, Bogdan Gigină, aflat în coloana oficială a fostului ministru de interne Gabriel Oprea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: