vineri

29 martie, 2024

1 noiembrie, 2013

România va primi 800 de milioane de euro pentru proiectele europene care vizează tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) și societatea informațională, în perioada 2014 – 2020, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) Bebe Viorel Ionică.

Suma este de două ori mai mare decât cea alocată pentru perioada 2007 – 2013.

„Fondurile europene care vor fi alocate în viitorul exercițiu financiar, respectiv în perioada 2014 — 2020, pentru dezvoltarea societății informaționale în România vor fi de două ori mai mari decât în prezent. Au fost negociate în jur de 800 de milioane de euro pentru Agenda Digitală și tot ce presupune aceasta: e-Guvernare, interoperabilitate, securitatea rețelelor și sistemelor informatice, cloud computing și media sociale, TIC în educație, sănătate și cultură, e-Commerce, TIC și cercetare-dezvoltare-inovare, banda largă și infrastructura de servicii digitale. De altfel, anul trecut, din 54% gospodării românești cu acces la internet jumătate beneficiau de conexiune de tip bandă largă”, a afirmat secretarul de stat, citat de Agerpres.


Bebe Viorel Ionică a adăugat că Agenda Digitală a României presupune și îmbunătățirea accesului din punctele îndepărtate geografic pentru susținerea accesului la internet atât a populației defavorizate, cât și pentru crearea de acces și posibilități de racordare la internet a echipamentelor TIC, în acest scop MSI inițiind Proiectul Ro-Net finanțat prin fonduri structurale.

„Proiectul, în valoare totală de circa 84 milioane de euro, a parcurs până în acest moment etapele de consultare cu Comisia Europeană, urmând să se treacă la achiziția de servicii pentru realizarea infrastructurii. Constituirea rețelelor backhaul în zone care nu sunt deservite în prezent va reduce costurile inițiale de investiții pentru operatorii comerciali și îi va încuraja pe aceștia în extinderea acoperirii prin rețelele proprii a acestor zone rurale defavorizate comunicațional, creând facilități în oferirea de servicii la prețuri accesibile”, a adăugat oficialul MSI.

Potrivit secretarului de stat Bebe-Viorel Ionică, dezvoltarea de infrastructură de comunicații electronice și de servicii electronice vizează și ”facilitarea incluziunii sociale, creșterea gradului de alfabetizare digitală și îmbunătățirea competențelor digitale”.

Referindu-se la unul dintre domeniile de acțiune ale Agendei Digitale Europa 2020, secretarul de stat a subliniat că România a reușit să crească semnificativ gradul de utilizare a serviciilor de e-guvernare, ajungând ca 31% din cetățeni să utilizeze asemenea servicii, în condițiile în care obiectivul european pentru finalul anului 2015 este de 50%.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: