marți

21 mai, 2024

3 iunie, 2011

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzroiu este noul ministru al Muncii, după ce, potrivit variantei oficiale,  premierul Emil Boc l-a propus, iar preşedintele Traian Băsescu l-a numit pe sociolog la conducerea acestui portofoliu.
Sebastian Lăzăroiu preia acest mandat în condiţiile în care în perioada următoare Ministerul Muncii trebuie să implementeze Codul muncii, adoptat prin angajarea răspunderii Guvernului.

Mandat foarte greu

De asemenea, Ministerul Muncii are de iniţiat o serie de acte normative pentru intrarea în vigoare a viitoarei legi a asistenţei sociale, trimise de guvern la Parlament, pentru dezbatere şi adoptare.
Pentru ca viitorul act normativ să aibă efectele scontate de la 1 ianuarie 2012, trebuie ca până la sfârşitul anului în curs să fie modificate alte 15 acte normative aflate în vigoare şi adoptate alte cinci acte normative noi.
Legea asistenţei sociale va reduce numărul ajutoarelor sociale şi al persoanelor care beneficiază de acestea.

Critic tenace al guvernului si al partidelor din coalitia de guvernare

Lăzăroiu a ocupat timp de patru ani funcţia de consilier prezidenţial la Departamentul de planificare şi analiză politică, însă în aprilie 2011 a plecat de la Cotroceni, după ce i-a iritat pe liderii UDMR cu comentariile sale politice.
Într-o declaraţie acordată agenţiei de presă oficiale, AGERPRES, Lăzăroiu aprecia că UDMR este o formaţiune politică tolerată pe scana politică pentru că este un partener comod de guvernare.
De asemenea, Sebastian Lăzăroiu s-a remarcat drept un critic al premierului Emil Boc, care l-a propus în funcţia de ministru. Fostul consilier prezidenţial a declarat de mai multe ori că Boc ar trebui să demisioneze din fruntea Guvernului, pe motiv că ar fi un premier ”erodat”.


Evident, asta (demisia lui Emil Boc de la guvern – n.r.) e soluţia cea mai la îndemână, dar nu trebuia să se ajungă până aici, să nu mai funcţioneze majoritatea. E nevoie de un tehnocrat, cu competenţe economice, pentru că problema majoră e în zona economică. (…) Nici parlamentarii PDL nu mai au încredere în actuala formulă de guvern. Deci e nevoie de o recredibilizare a guvernului. Dacă Guvernul are o credibilitate atât de scăzută în rândul populaţiei, nu văd de ce ar fi mai mare în rândul parlamentarilor”, declara, pentru cursdeguvernare.ro, Sebastian Lăzăroiu, pe 25 mai 2011.
Sebastian Lăzăroiu s-a născut la 20 martie 1970, în oraşul Comăneşti, judeţul Bacău, iar în anul 1996 a absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti.
Din anul 2007 este doctor în sociologie la Facultatea de Sociologie a Universităţii din Bucureşti.
El a fost director de cercetare la compania de cercetare de piaţă CSOP/TNS (1999-2000) şi director general la Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS (2002-2007).
În decembrie 2009, preşedintele Traian Băsescu i-a conferit lui Sebastian Lăzăroiu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, ”în semn de apreciere a competenţei, loialităţii şi profesionalismului dovedite în promovarea şi afirmarea intereselor României”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: