cursdeguvernare

sâmbătă

14 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Probleme-n paradis: Coalitia capotează la legea disponibilizărilor de la Interne. Cât cred Lăzăroiu, Pîrvulescu, Dâncu, Ghinea că mai rezistă Boc

25 mai, 2011

Coaliţia de guvernare nu mai reuşeşte de săptămâni bune să adopte legi organice importante, iar blocajul a culminat, marţi, când Camera Deputaţilor a respins un proiect al Guvernului, privind disponibilizările din Ministerul Administraţiei şi Internelor, care nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat.

Ca lege organică, proiectul privind disponibilizarea a circa 10.000 de angajaţi ai MAI avea nevoie de votul favorabil al majorităţii deputaţilor, adică 167, însă acest proiect a întrunit doar 150 de voturi favorabile, 132 împotrivă şi opt abţineri.

Dintre deputaţii puterii, cei ai grupului minorităţilor naţionale altele decât cea magiară s-au remarcat prin lipsa sprijinului dat acestui proiect.


Chiar liderul grupului, Varujan Pambuccian, un obişnuit al şedinţelor coaliţiei de guvernare, nu şi-a exprimat deloc votul, deşi a fost prezent. În total, din grupul minorităţilor, 3 deputaţi au votat împotrivă, 6 au înregstrat abţineri în sistemul electronic, iar alţi 3 nu şi-au exprimat deloc votul. Numai 4 dintre deputaţii minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară au votat pentru disponibilizările din MAI.

Culmea este că gestul deputaţilor minorităţilor vine după ce cu câteva ore înainte de vot, premierul Boc a mers la şedinţa acestui grup, la Parlament, şi a discutat cu deputaţii privind programul legislativ.

De la PDL, un deputat (Ştefan Drăgulescu) a votat împotrivă, iar un altul s-a abţinut (Iosif Blaga).

De la independenţi (UNPR) 2 voturi au fost împotrivă (Culiţă Tărâţă şi Nicolae Stan) şi încă un deputat s-a abţinut de la vot (Gabriel Nicolescu). De asemenea, UNPR-iştii au avut şi un deputat absent de la şedinţa de plen. Restul de 11 au votat ”penrtu”.


Cei mai disciplinaţi au fost cei de la UDMR. 20 de deputaţi, din totalul de 22 ai acestui grup, au fost prezenţi la vot şi au votat pentru proiectul guvernamental niţiat de ministrul democrat-liberal al Internelor, Traian Igaş.

Legea este foarte importantă pentru Guvern, mai ales în contextul acordului cu FMI, care cere finalizarea disponibilziărilor din sistemul bugetar. De altfel, bugetul MAI a fost construit pentru o schemă de personal din care să fie tăiate 18.000 de posturi în anul 2011. Dintre acestea, circa 10.000 sunt ocupate. De altfel, pentru că restructurarea a întârziat, ministerul a trebuit să ia bani din fondul de salarii din semestru II pentru a acoperi cheltuielile cu angajaţii care trebuia disponibilizaţi şi nu au fost daţi afară.

Puţină istorie foarte recentă

 

Eşecul de la Camera Deputaţilor vine după ce la Senat proiectul fusese respins în aceeaşi manieră.

Cu o săptămână în urmă, coaliţia s-a mai împotmolit o dată, când a fost adoptată tacit o iniţiativă legislativă a unui fost deputat PDL (Mircia Giurgiu), pentru eliminarea predării istoriei şi geografiei în limba maternă.

Incidentul a stârnit imediat mânia UDMR, care au ameninţat cu explozia coaliţiei. ”Coaliţia şi Guvernul susţin varianta deja adoptată în Legea învăţământului şi susţinerea unei astfel de iniţiative, ca a domnului Giurgiu, ar putea să arunce în aer coaliţia, vă spun sincer”, spunea vicepremierul Marko, pentru Mediafax, zilele trecute.

Furia UDMR a mai fost temperată doar după ce premierul Emil Boc l-a asigurat pe liderul Uniunii, Kelemen Hunor, că iniţiativa legislativă va fi respinsă la Senat.

De altfel, Kelemen a atras atenţia asupra fragilităţii coaliţiei de guvernare. ”În Camera Deputaţilor, de şase săptămâni nu am reuşit să votăm niciun proiect de lege organică”, a spus şeful UDMR.

Potrivit ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, peste 100 de legi au fost adoptate tacit la Camera Deputaţilor, în ultmele săptămâni, din cauza lipsei de mobilizare a deputaţilor puterii.

Coaliţia are probleme chiar mai mari la Senat, unde avantajul puterii este de numai două voturi.

„Nu pot contrazice evidenţa. Eu am comunicat demult primului-ministru că vor pierde majoritatea. Păi, aşteaptă s-o piardă, ce să-i fac? Şi el, şi PDL-ul. Văd că astăzi asta am constatat, că o lege pe care am trimis-o înapoi n-a putut fi corectată pentru că PDL-ul nu mai are majoritatea în Senat. Probabil că foarte curând vom constata acelaşi lucru şi legat de majoritatea din Cameră”, spunea Băsescu, pe 23 martie, la Realitatea TV.

În aceste condiţii, se ridică problema posibilităţii actualei coaliţii guvernamentale de a mai funcţiona în continuare, deşi are probleme serioase în a-şi adopta proiectele.

Patru reputaţi politologi şi sociologi au căutat răspunsuri, pentru cursdeguvernare.ro, privind capacitatea lui Emil Boc de a se mai menţine în fruntea acestui guvern.

Sebastian Lăzăroiu: Opoziţiei îi convine un guvern atât de necredibil. Nu trebuia să se ajungă aici

 

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu consideră că soluţia ieşirii din actualul impas al coaliţiei este schimbarea lui Emil Boc cu un premier tehnocrat.

”Evident, asta e soluţia cea mai la îndemână, dar nu trebuia să se ajungă până aici, să nu mai funcţioneze majoritatea. E nevoie de un tehnocrat, cu competenţe economice, pentru că problema majoră e în zona economică”, a comentat sociologul şi analistul politic.

El consideră că Boc poate fi schimbat doar dacă îşi dă demisia, pentru că nici Opoziţia nu doreşte să premia guvernarea în situaţia actuală de criză economică.

”Emil Boc, dacă vrea să rămână, rămâne, pentru că nu va trece nicio moţiune de cenzură, decizia demisiei e la el sau la PDL. Numai prin demisie o să cadă Guvernul, pentru că prin moţiune n-o să cadă. Opoziţia nu are interes să răstoarne Guvernul. Cu un guvern atât de necredibil, ar prefera să intre în alegerile din 2012”, a mai spus Sebastian Lăzăroiu.

Fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu este de părere că impasul din Parlament este consecinţa decredibilizării guvernului.

”S-a ajuns acolo unde era de aşteptat să se ajungă. Pe de-o parte, Congresul a lăsat prea mulţi oameni frustraţi. Pe de altă parte nici parlamentarii PDL nu mai au încredere în actuala formulă de guvern. Deci e nevoie de o recredibilizare a guvernului. Dacă Guvernul are o credibilitate atât de scăzută în rândul populaţiei, nu văd de ce ar fi mai mare în rândul parlamentarilor”, a declarat Lăzăroiu.

Referitor la gestul parlamentarilor minorităţilor, el crede că acesta este ”probabil o manevră pentru negocierea legii statutului minorităţilor”. ”Dar nu la ei e problema, înţeleg că au fost parlamentari PDL care au fost în sală dar n-au votat”.

Cristian Pîrvulescu: La coaliţie poate a fost doar o problemă de mobilizare, nu de funcţionare. Dacă rezistă următoarele săptămâni, Emil Boc e liniştit până la toamnă

 

Politologul Cristian Pârvulescu este de părere că următoarele săptămâni vor fi critice pentru premierul Boc, dar, dacă va trece de ele, va sta liniştit în funcţie cel puţin până în octombrie, având în vedere că parlamentarii vor să plece în vacanţă şi nu le arde de învestirea unui nou cabinet.

”În principiu, dacă reuşeşte să reziste până la sfârşitul lunii iunie, poate să stea destul de relaxat până undeva spre octombrie, când lucrurile ar putea să se înrăutăţească. Deci, urmează câteva săptămâni dificile acum, dar are acum cineva interes să schimbe guvernul? Pentru că picarea guvernului nu înseamnă neapărat formarea unui nou guvern, iar vacanţa parlamentarilor – pe care o aşteaptă cu înfrigurare de atâta vreme – s-ar putea să se distrugă”, consideră Pârvulescu.

Cât despre blocajul din Parlament, politologul consideră că, deocamdată, nu reflectă o defecţiune a coaliţiei de guvernare.

”E nevoie de mai mult decât de demonstraţia asta, pentru că ieri a fost moţiunea la Senat, unde majoritatea era fragilă şi a picat moţiunea Baconschi. Deci, să nu ne grăbim.

Cred că este un wishful thinking. Foarte mulţi îşi doresc ca acest guvern să cadă şi văd în orice mişcare un semn că majoritatea nu mai este stabilă. Dar până cînd nu se vor multiplica aceste situaţii, e greu de spus. Cred că a fost doar o problemă de mobilizare. Rămâne să vedem dac această problemă de mobilizare este un accident sau este cu intenţie şi atunci dacă nu mai există majoritate, evident că primul-ministru va trebui să tragă consecinţele”, a mai arătat analistul politic.

Referitor la opoziţie, nici el nu crede că USL vrea să preia guvernarea: ”Nu sunt convins că opoziţia ar vrea să ia puterea, pentru că eforturile pe care le-a făcut până acum au fost limitate mai degrabă la jocul parlamentar”.

Vasile Dâncu: Demisia lui Boc – ba, remanierea guvernamentală – da

 

Sociologul Vasile Dâncu, fost senator PSD, consideră că actuala coaliţie de guvernare este una dintre cele mai solide din politica post-decembristă, iar premierul Emil Boc va rămâne în funcţie.

”Această coaliţie este una dintre cele mai solide de până acum. Am avut coaliţii din 92 încoace şi inclusiv patrulaterul roşu s-a rupt la un moment dat. Nici această coaliţie nu o să ţină la infinit, dar e o coaliţie care, chiar dacă guvernează împotriva sondajelor, totuşi este disciplinată. De multe ori s-a crezut că se va rupe, dar a fost destul de disciplinată, pentru că a fost făcută practic şi a fost patronată de un politician cu experienţă care ştie cum se fac astea, Traian Băsescu”, a spus Vasile Dâncu.

”Am făcut un sondaj de opinie privind schimbarea lui Emil Boc şi oamenii au avut dreptate încă o dată împotriva analiştilor. Opinia publică spune că Boc nu va fi schimbat, analiştii spun că va fi schimbat. E destul de complicat în această perioadă să-l schimbe pe premier, pentru că schimbarea premierului ar însemna să refaci o majoritate parlamentară care nu mai este sigură. Este posibilă, dar nu mai este sigură şi ar fi un risc major”, a continuat directorul Institutului Român de Evaluare şi Strategie.

În schimb, Vasile Dâncu consideră că vor fi schimbaţi din funcţii o serie de miniştri, printre care cei ai Economiei, Finanţelor, Agriculturii, Comunicaţiilor.

”Eu cred că se vor face mai degrabă nişte remanieri în puncte cheie, care să compenseze şi din punct de vedere comunicaţional faptul că premierul va rămâne în funcţie. Nici nu sunt soluţii multe şi fericite pentru a schimba premierul. Iluzia tehnocratului care va veni şi va schimba lumea este totuşi condiţionată de nume. Partidele funcţionează pe interese, nu pe poveşti cu salvarea naţiunii prin inteligenţă”, a conchis Vasile Dâncu.

Cristian Ghinea: Problemele din coaliţie – subterfugiu al parlamentarilor care vor bani pentru colegiile lor. Pariez că Boc mai rezistă. Până îl schimbă Băsescu

 

Analistul politic Cristian Ghinea crede că Emil Boc va mai rezista în funcţia de prim-ministru, în ciuda presiunii parlamentarilor, însă numai preşedintele Traian Băsescu poate interveni pentru schimbarea sa din funcţie.

Referitor la voturile parlamentarilor puterii împotriva politicii Guvernului, Ghinea consideră că nu sunt decât tertipuri prin care aleşii vor să obţină fonduri pentru colegiile lor.

”Nu e prima dezertare şi par a fi făcute pentru ca parlamentarii să mai smulgă ceva bani de la guvern pentru colegiile lor. Pork barrel numesc americanii practica asta. Altfel, cu cât ne apropiem de alegeri, cu atât panica parlamentarilor PDL creşte. Dar nu au multe variante şi nici de ales, de fapt. Deci pariez că Boc mai rezistă. Asta dacă nu îl schimbă Băsescu cu un tehnocrat. De altfel, avem un pattern public: Boc e permanent subevaluat şi tot rezistă”, a spus Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: