miercuri

10 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 ianuarie, 2019

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a anunţat joi, la România TV, că a primit azil politic în Serbia, după ce au fost audiaţi mai mulţi martori, printre care Vlad şi Andreea Cosma.

„Vlad şi Andreea Cosma au fost audiaţi în Serbia. Nu aş fi obţinut acest statut de azil politic dacă judecătorii de aici nu ar fi fost convinşi de ce am păţit eu în România, când au văzut că nişte procurori au instigat la falsificarea unor documente. E greu de înţeles pentru orice judecător cum dosarele durează câţiva ani şi nu se găseşte nicio probă directă”, a declarat fostul deputat PSD.

În acest moment nu există nicio confirmare din partea Ministerului Justiției, cel care se ocupă de procedurile de extrădare a fostului politician.


Instanțele sârbești au decis definitiv, în august anul trecut, refuzarea extrădării lui Sebastian Ghițăa, care are deja mai multe afaceri, inclusiv contracte cu statul, în țara vecină.

Decizia definitivă privind extrădarea a fost transmisă României.

Va fi audiat la Belgrad în dosarul în care Secția pentru investigarea magistraților cercetează acuzațiile aduse Laurei Codruța Kovesi

Sebastian Ghiță a mai declarat la postul pe care-l controlează că va fi audiat în Serbia de secția specială de anchetare a magistraților, urmare a denunțului pe care l-a făcut împotriva Laurei Codruța Kovesi.

”Verificările asupra lui Kovesi trebuie făcute legal, de magistrați. Cred că secția specială are căderea și puterea să se pronunțe. (…) Poate acea poză va ajunge la secția de investigare a magistraților. Dacă procurorii îmi vor cere, voi pune la dispoziția dânșilor orice materiale. O să fiu și eu audiat de aici”, a spus Sebastian Ghiță.


Dosarul este cel în care fostul deputat PSD susține că Laura Codruța Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea în țară a fugarului Nicolae Popa, acuzat și ulterior condamnat în mai multe dosare, printre care și FNI.

Fuga din țară

Sebastian Ghiţă a plecat din ţară în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016 şi a fost prins la Belgrad în 14 aprilie 2017, oficial în timpul unui control de rutină al poliției. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării.

Fostul deputat PSD a fost arestat de autorităţile sârbe timp de două luni pentru posesie de documente falsificate şi a fost eliberat pe cauţiune.

În iunie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara că statul român se află în procedură de extrădare în cazurile Sebastian Ghiţă şi Elena Udrea, în cazul lui Ghiţă fiind făcută cererea de extrădare și transmise completările solicitate de Serbia.

El a fost achitat în primă instanţă în dosarul în care era acuzat că a obţinut ilegal informaţii de la şefi ai Poliţiei şi Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel din Prahova, precum şi într-un dosar în care era judecat pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: