joi

25 aprilie, 2024

23 ianuarie, 2022

Procesul în care oficiali de la Vatican sunt judecați pentru fraudă și delapidare se reia după o lungă pauză, marți, cu acuzarea beneficiind de două decizii favorabile în cauze conexe dictate de instanțe elvețiene și italiene.

Procesul, în care inculpații sunt acuzați de fraudă și alte infracțiuni legate de achiziția unei clădiri de lux din Londra pentru care Vaticanul a plătit 350 de milioane de euro, este încă în fază procedurală.

Audierile programate marți, a șasea ședință în dosar de la începutul procesului în iulie 2021, ar trebui, transmite Reuters, să rezolve mai multe dispute între apărare și acuzare, ceea ce înseamnă că procesul va putea începe pe fond în februarie.


Patru din cei 10 inculpați inițial au fost îndepărtați temporar din rechizitoriu în octombrie, după ce judecătorul cauzei a găsit vicii de procedură în ancheta inițială. El a ordonat acuzării să refacă ancheta în cazul celor patru.

La ședința programată marți, acuzarea este de așteptat să anunțe ce acuzații intenționează să păstreze sau să renunțe în cazul celor patru.

Toți cei 10 inculpați, între care cardinalul Angelo Becci (foto), au negat acuzațiile care li se impută.

Avocații a doi brokeri italieni care au intermediat investiția Vaticanului din Londra – Raffaele Mincione și Gianluigi Torzi – au insistat că clienții lor nu vor beneficia de un proces echitabil la Vatican.


Vaticanul a prezentat public înaintea procesului date în premieră despre proprietățile imobiliare pe care le deține – o listă cu 4.051 de proprietăți în Italia și 1.120 în străinătate, fără a include ambasadele Vaticanului.

Informațiile au fost conținute de două documente, însumând peste 50 de pagini: situația financiară consolidată a anului 2020 și  evidențe ale Administrației Patrimoniului Scaunului Apostolic (APSA), care gestionează salariile Bisericii, proprietățile imobiliare și investițiile.

Înregistrările arată că APSA a investit și deține proprietăți în cartiere de lux din Paris, Geneva, Lausanne și în Londra, acolo unde achiziția unei proprietăți în districtul South Kensington (care face obiectul actualului proces) a produs Sfântului Scaun pierderi enorme în 2014.

Documentele financiare arată că administrația centrală a Bisericii Catolice a înregistrat un deficit de 64,8 milioane euro în 2020.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: