vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 iulie, 2021

Vaticanul a publicat în premieră, sâmbătă, informații despre proprietățile imobiliare pe care le deține, o listă pe care se află peste 5.100 proprietăți, majoritatea în Italia.

Potrivit Politico, este una dintre cele mai detaliate dezvăluiri despre activele Vaticanului, care enumeră 4.051 de proprietăți în Italia și 1.120 în străinătate, fără a include ambasadele Vaticanului.

Informațiile sunt conținute de două documente, însumând peste 50 de pagini: situația financiară consolidată a anului 2020 și  evidențe ale Administrației Patrimoniului Scaunului Apostolic (APSA), care gestionează salariile Bisericii, proprietățile imobiliare și investițiile.


Înregistrările arată că APSA a investit și deține proprietăți în cartiere de lux din Paris, Geneva, Lausanne și în Londra, acolo unde achiziția unei proprietăți în districtul South Kensington a produs Sfântului Scaun pierderi enorme în 2014.

Informațiaile sunt publicate înaintea unui proces, care marți începe să verifice detalii ale unei achiziții londoneze operate de către Secretariatul de Stat al Vaticanului. Zece persoane, între care cardinal Angelo Becciu, sunt judecate în legătură cu această achiziție, existând acuzații de delapidare, spălare de bani, fraudă, extorcare și abuz de serviciu.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Majoritatea proprietăților pe care Vaticanul le deține în Italia sunt închiriate personalului Bisericii la tarife preferențiale. Aproximativ 40% dintre clădirile deținute sunt clădiri instituționale – mănăstiri, dar și școli și spitale.

Documentele financiare arată că administrația centrală a Bisericii Catolice a înregistrat un deficit de 64,8 milioane euro în 2020.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: