Procedura automată de testare pentru Covid-19 este extinsă la noi categorii, după ce Ministerul Sănătății a aprobat modificarea algoritmului de testare și definiția de caz.
“Având în vedere evoluția numărului de decese este necesar să aplicăm, suplimentar, și măsuri de detecție a infecției la categorii de bolnavi care pot să dezvolte forme severe de îmbolnăvire, în scopul de a interveni cu tratament medical cât mai precoce”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Noile categorii de persoane pentru care testarea va fi obligatorie:
- Pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant — 2 teste la 24 de ore interval.
- Pacienți asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos la internare in spital — 2 teste la 24 de ore interval.
- Pacienți oncologici asimptomatici aflați in curs de chimioterapie — de 2 ori pe luna.
- Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive.
- Hemodializați simptomatici – Hemodializați asimptomatici contacți cu caz confirmat, 2 testări, la 6-7 zile interval intre ele; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați in sesiuni separate de restul pacientilor.
- Gravidele asimptomatice care se afla in carantina/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat.
- Personalul de îngrijire din cămine de bătrâni — de 2 ori pe luna
De asemenea, unitățile sanitare pot stabili protocoale de testare prin tehnici de RT-PCR, suplimentar, pentru personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant, care pot fi realizate cu resurse proprii în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare.
Ultima extindere a definiției a introdus obligativitatea testării persoanelor cu simptome de Covid-19.
Capacitate redusă de testare
România a depășit în urmă cu doar două săptămâni limita de 2.000 de teste de prelucrare și a ajuns la peste 4.000, întrucât, în prima fază nu au existat suficiente teste, centre de prleucrare, aparate și specialiști.
În momentul de față, numărul zilnic de teste prelucrate se apropie de 5.000, există 57 de centre, iar minsitrul Sănătății a declarat miercuri că România va putea efectua 6.000 de teste pe zi pentru depistarea Covid-19, după operaționalizarea tuturor aparatelor PCR.
Acest total de 6.000 depinde însă, a adăugat Nelu Tătaru, de personalul calificat existent.
Germania, țară care a reușit să aibă un număr mic de decese, ajunsese săptămâna trecută la peste 100.000 de teste pe zi. Marea Britanie speră să ajungă la un asemenea volum spre sfârșitul lunii.