marți

23 aprilie, 2024

23 februarie, 2022

Înființarea de baze militare americane permanente în țările aliate din apropierea Rusiei a fost un tabu NATO de 25 de ani. Dar anunțul președintelui rus Vladimir Putin de luni – recunoașterea independenței a două autoproclamate „republici populare” din estul Ucrainei – și mișcarea ulterioară a trupelor către teritoriile separatiste ar putea fi un impuls pentru a renunța la acordul care limitează pozițiile NATO pe flancul estic al alianței, scrie Stars and Stripes

„Cred că alianța și/sau SUA vor reconsidera serios poziția noastră privind stabilirea permanentă în Polonia, România și țările baltice”, afirmă generalul în retragere Ben Hodges. El a condus armata SUA în Europa, din 2014 până în 2017.

Într-un efort de a atenua temerile Kremlinului cu privire la NATO, alianța a semnat un acord cu Rusia în 1997 care urmărea să promoveze transparența și încrederea. Actul fondator NATO-Rusia spunea că nu vor fi înființate baze permanente aliate în noile țări membre din est, iar desfășurarea de trupe va fi limitată ca sferă și durată.


„Cred că acel act de bună-credință din partea noastră a fost răsplătit cu agresiune continuă a Rusiei”, a spus generalul Ben Hodges.

Întrebarea momentului: mai este actual Actul NATO-Rusia?

În interiorul NATO crește presiunea pentru a stabili o prezență militară crescută în țările dominate cândva de Uniunea Sovietică, predecesorul Federației Ruse de astăzi.

Susținătorii înființării de noi baze permanente în estul Europei spun că Actul fondator NATO-Rusia a devenit ”o relicvă” după războiul din 2008 pe care Rusia l-a purtat împotriva Georgiei și după prima invazie a Ucrainei, în 2014.

După anunțul făcut de Vladimir Putin luni, forțele ruse s-au deplasat în mod deschis spre regiunile separatiste sub stindardul de forțe de „menținere a păcii”.


Acțiunile recente ale Rusiei i-ar putea convinge pe avocații respectării actului NATO-Rusia să își schimbe părerea. La începutul acestei luni, diplomația franceză a indicat o înclinație la a renunța la prevederile actului în cazul în care Rusia lansează o nouă invazie în Ucraina, informa ziarul german Frankfurter Allgemeine.

Polonia, România și balticele cer constant mai multe trupe aliate

Alți aliați spun că NATO trebuia de mult să își crească prezența în est. Polonia și România solicită de mult timp instalarea de bazate americane permanente pe teritoriul lor.

Comentariile lui Putin luni despre Ucraina, pe care a descris-o ca parte a „spațiului spiritual” al Rusiei, ar putea spori sentimentul de nesiguranță în Estonia, Lituania și Letonia, aliați NATO cu istorii complicate în relația cu Rusia.

În timpul unei conferințe de presă comune cu secretarul Apărării Lloyd Austin, în urmă cu 4 zile, ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a repetat solicitarea țării sale de a găzdui trupe americane permanente.

Până acum, SUA au trimis 5.000 de trupe suplimentare în Europa ca răspuns la criza din jurul Ucrainei, unde între 169.000 și 190.000 de militari ruși sunt adunați de-a lungul zonelor de graniță, potrivit estimărilor americane.

Pledoarii în favoarea unei mișcări aliate decisive

SUA spun că Moscova ar putea lansa o invazie pe scară largă în orice moment în Ucraina. Unii analiști de securitate spun că mișcările agresive ale Rusiei ar trebui să forțeze Pentagonul să-și reexamineze poziția globală de apărare în general, în special rolul armatei în Europa, unde numărul de trupe a scăzut brusc după Războiul Rece.

Generalul Hodges a spus că armata din Europa are nevoie de mai multe capacități pentru a manevra mai rapid în est și de suplimentarea armamentului de apărare aeriană.

Cartierul general al Corpului V al Armatei, recent reînființat în Kentucky, care gestionează manevrele de-a lungul flancului estic aliat, are un mic contingent de soldați, prezenți prin rotație, în Polonia. O bază permanentă în Polonia ar eficientiza gestiunea trupelor, afirmă generalul Ben Hodges.

Barry Pavel, directorul Centrului Scowcroft pentru Strategie și Securitate din cadrul Consiliului Atlantic, a declarat într-un articol de opinie publicat joi în Defense One că armata americană trebuie acum să acorde prioritate Europei pentru a contracara Rusia.

„Dincolo de Peninsula Coreeană nu ar trebui să existe o altă prioritate pentru armata Statelor Unite”, a scris el. „Europa este locul în care este nevoie cel mai mult de armată, care are oricum roluri foarte limitate în alte părți ale lumii.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: