marți

16 iulie, 2024

18 decembrie, 2011

Ministerul Mediului va lua în ianuarie 2012 o decizie privind exploatarea auriferă cu cianură de la Roşia Montană, a declarat ministrul Laszlo Borbely, într-o emisiune difuzată duminică de Pro TV, citat de Mediafax.

Întrebat despre stadiul actual al procesului de avizare, ministrul Borbely a spus că au mai rămas de clarificat „anumite probleme tehnice”.

„Am aşteptat şi mi se pare că a venit un aviz de la Institutul Geologic, de la Ministerul Culturii am primit o hârtie… Probabil că vor mai fi una sau două Comisii Tehnice şi colegii vor finaliza. Este într-o fază finală, s-ar putea ca până la sfârşitul lunii ianuarie să clarificăm aceste aspecte”, a spus Borbely.


El a precizat că în paralel statul român negociază şi termenii contractului cu canadieznii de la Gabriel Resources, care deține 80% din compania minieră Roşia Montană Gold Corporation, la care Ministerul Economiei deține 20%, prin Minvest Deva.

„E şi o negociere în legătură cu contractul, e un comitet ministerial care va trebui să aibă o întâlnire, pentru că Ministerul Economiei a început negocierile pentru ca acest contract să fie mai avantajos pentru România. Eu trebuie să vin cu o hotărâre de guvern şi atunci Guvernul, evident, solidar, îşi va asuma această răspundere”, a spus Borbely.

Din punct de vedere politic, ministrul a mai anunţat că subiectul Roşia Montană trebuie discutat şi în UDMR.

„Chiar dacă avem, din punct de vedere tehnic, puse la punct toate aspectele, trebuie să ne asumăm o răspundere politică. Evident că sunt mulţi împotriva acestui proiect. Nu neapărat că e an electoral, dar va trebui s-o discutăm în cadrul UDMR-ului. Încă n-am discutat problema”, a mai spus ministrul Mediului.


Referindu-se la proiect, oficialul a opinat că statul român a greşit încă de la început în legătură cu investiţia din comuna din Apuseni.

„Statul român trebuia să procedeze altfel, pentru că, atunci când dai o licenţă, o dai ca să se facă minerit, nu ca să nu se facă. În 2000, când statul a semnat primele (documente, n.r.), când s-a schimbat procentul şi statul român a devenit proprietar al acelor 19-20 la sută, trebuia să spună statul foarte clar celor de-acolo: «Fraţilor, se va deschide aici o mină, trebuie să mutăm câteva zeci de case, dar eu mă ocup, statul român, nu aştept ca investitorul să vină şi să cumpere acele case», iar acum să avem o localitate-fantomă”, a declarat Borbely.

Întrebat despre riscul poluării cu cianuri, principala controversă în legătură cu proiectul minier, ministrul a spus că, dacă în Statele Unite ale Americii gradul de cianură permis în lacul de acumulare este de 50 de unităţi, în Uniunea Europeană este de zece unităţi, iar la Roşia Montană va fi de cel mult trei unităţi

„Dacă aceste prevederi vor fi respectate, dacă respectă această procedură care înseamnă, vă repet, cea mai modernă instalaţie din Europa, atunci da”, a răspuns ministrul Mediului, întrebat dacă va bea apă din acel lac de acumulare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: