duminică

21 aprilie, 2024

11 octombrie, 2021

Rolul gazelor naturale în tranziția către energia verde ar trebui reflectat în prevederile fiscale ale Uniunii Europene (taxonomia UE), a declarat Bernd Westphal, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat (SPD) din Germania, formațiune care a câștigat alegerile parlamentare de la sfârșitul lunii trecute și care va conduce cel mai probabil viitoarea coaliție de guvernare, relatează Euractiv.

Gazele naturale joacă un rol important în tranziția verde și acesta ”ar trebui reflectat, bineînțeles, în taxonomia fiscală” a UE, a declarat Bernd Westphal, parlamentar SPD și purtător de cuvânt al partidului pe probleme economice și energetice, în cadrul unui eveniment organizat think-tank-ul Agora Energiewende, vineri, la Berlin.

Planul Comisiei Europene privind combaterea schimbărilor climatice este corect axat pe eficiența energetică și sursele regenerabile de energie, susține Westphal, fiind totuși că părere că rolul gazelor, de ”pod către epoca regenerabilă”, ar trebui recunoscut în prevederile fiscale ale blocului comunitar.


”Din motive de securitate a aprovizionării și pentru a avea prețuri competitive este esențial să folosim gazele naturale ca ultim combustibil fosil și un pod către epoca regenerabilelor”, a spus acesta.

SPD a câștigat la limită alegerile parlamentare ce au avut loc în Germania pe 26 septembrie și poartă în prezent negocieri cu Verzii și partidul liberal FDP pentru formarea unei coaliții de guvernare.

Declarațiile lui Westphal vin în contextul în care Gazprom a finalizat recent construirea controversatului său gazoduct Nord Stream 2 prin care va livra gaze naturale Germaniei în mod direct pe sub Marea Baltică.

Gazprom a anunțat la începutul lunii octombrie că a început deja să umple cu gaz prima ramificație a gazoductului.

În luna aprilie, Comisia Europeană a adoptat un pachet de măsuri menite să contribuie la îmbunătățirea fluxului de investiții către activități durabile în întreaga Uniune Europeană.


Pachetul CE detaliază criteriile tehnice care trebuie îndeplinite de companii pentru a obține certificatul de investitor verde în UE. Acesta nu include detalii despre energia nucleară sau despre gazele naturale.

Taxonomia UE este ”un instrument robust, întemeiat pe date științifice, care oferă transparență întreprinderilor și investitorilor”, a anunțat Comisia.

Aceasta ”definește un limbaj comun pe care investitorii îl vor putea folosi atunci când investesc în proiecte și activități economice care au un impact pozitiv semnificativ asupra climei și a mediului. În egală măsură, va introduce și obligații de publicare de informații pentru întreprinderi și participanții la piețele financiare”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: