11 septembrie, 2018

Indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut până la 5,1% în august, după ce scăzuse în iulie până la 4,56%, de la 5,41% în iunie, potrivit datelor publicate de Insitutul Naţional de Statistică (INS).

Tendinţa de scădere a inflaţiei a fost întreruptă ca urmare a scumpirii preţurilor administrate al gazele naturale pentru gospodării, cu 5,83% de la 1 august. Astfel că reducerea inflaţiei şi-ar putea relua cursul abia iniţiat de măsurile monetare ale Băncii Naţionale a României (BNR).

Explicația puseului inflaționist din august este confirmată şi de datele INS care spun că IPC calculat fără preţurile reglementate a scăzut cu 0,05% în august 2018 faţă de iulie.


De asemeni, în general, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,78% față de august 2017. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,15%, iar serviciile cu 2,61%.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost de 4,7% în august.

Preţurile din august au fost cu 2,22% mai mari faţă de finele lunii decembrie 2017, ca urmare a majorării cu 3,21% a preţurile la mărfurile nealimentare, cu 1,56% a serviciilor şi cu 1,23% a mărfurilor alimentare.


Totodată, rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (septembrie 2017 – august 2018) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2016 – august 2017), calculată pe baza IPC, este 4,2%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,5%, spune comunicatul INS.

În termeni lunari

Rata medie lunară a inflaţiei a fost în primele opt luni ale acestui an de 0,3%, în condiţiile în care cea pentru mărfurile nealimentare a fost de 0,4%, iar cea pentru mărfurile alimentare şi servicii de 0,2%.

Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut, această medie a fost de 0,1% pe toate categoriile menţionate anterior, cu excepţia serviciilor, unde a fost de -0,1%.

În august, preţurile s-au majorat cu 0,28% față de iulie, datorită creşterii cu 0,66% a preţurile la mărfurile nealimentare şi cu 0,13% a serviciilor, deşi mărfurilor alimentare au scăzut cu 0,17%.

Mai precis: IPC a crescut în august față de iulie:

  • cu 0,3%, fără preţurile la băuturi alcoolice şi tutun;
  • cu 0,32%, fără combustibili;
  • cu 0,1%, fără preţurile la legume, fructe (septembrie 2014, grupa de fructe include pe lângă fructele proaspete şi citricele şi alte fructe meridionale), ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate (produse ale căror preţuri sunt reglementate), băuturi şi tutun;
  • cu 0,09%, fără preţurile la legume, fructe, ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate.

Încăodată, creșterea lunară a prețurilor est e ma imică fără influența celor reglementate.

BNR urmărește scăderea inflației până sub 3,5% în lunile următoare. Rata inflației a depășit intervalul BNR de 1,5-3,5% încă de la începutul acestui an, ceea ce a determinat banca centrală să crească dobânda cheie de la 1,75% la 2,5%, ultima majorare fiind aplicată în luna mai.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: