Cel mai exportat produs agricol al României, porumbul, s-a scumpit în Portul Constanța cu 29,7%. Prețul fob al porumbului a crescut până la 214,12 euro / tonă, în săptămâna care se termină în 10 iunie, față de perioada comparabilă a anului comercial anterior. Prețul grâului a crescut cu 9,9%, până la 210 euro / tonă, potrivit datelor Comisiei Europene.
Prețurile grâului și porumbului au crescut ca urmare a anului trecut secetos, dar și a tendinței generale de scumpire a alimentelor.
Tendința de scumpire a rămas puternică la porumb, chiar dacă s-a mai ameliorat, pentru că acest an comercial se apropie de sfârșit (la 30 iunie) și piața așteaptă recolta nouă.
Prețul mediu fob la porumb (fără cheltuieli de transport și asigurare), în portul Constanța, a fost cu 12 % sub recordul din săptămâna 44 a acestui an comercial, de 243,1 euro / tonă.
Cel mai mare preț la porumb s-a înregistrat la Rotterdam, 278 de euro / tonă și cel mai mic la Lublijana,191 de euro în Lublijana.
Este de remarcat că prețul porumbului la silozurilor din Oltenia, de 199 euro / tonă este mai mare cu 51% față de anul trecut.
România este de departe cel mai mare exportator de porumb din Uniunea Europeană, cu aproape 1,77 milioane de tone în primele 49 de săptămâni ale acestui an comercial.
Scumpire mai moderată la grâu
Grâul de panificație a ajuns la un preț mediu fob în portul Constanța de 210 euro / tonă. Prețul este cu 9,9% peste cel de 190,6 euro / tonă din perioada similară a anului trecut.
Anul acesta, cel mai mare preț mediu pe tona de grâu vândut în portul Constanța a fost de 243,7 euro, în timp ce anul anterior nu s-a depășit pragul de 211,9 euro.
România este al cincilea cel mai mare exportator de grâu din UE, cu 2,94 milioane de tone, cu trei săptămâni înaintea încheierii anului comercial 2020 – 2021.
Cel mai mic preț al grâului din Uniunea Europeană este la Bratislava, de 184 euro / tonă, iar cel mai mare la Bolonia, de 241 euro / tonă.