marți

23 aprilie, 2024

21 martie, 2018

UPDATE:

Prezentăm integral scrisoarea trimisă de premierul Dăncilă președintele CE, Jean-Claude Juncker:

Președintelui Comisiei Europene,
Jean-Claude JUNCKER,
Stimate domnule președinte,


În calitate de prim-ministru al Guvernului României, am responsabilitatea să apelez la toate pârghiile legale și morale pentru protejarea și promovarea României ca stat democratic în care funcționează separația puterilor în stat, independența justiției și în care sunt garantate drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului.
Domnia legii și apărarea statului de drept sunt pilonii fundamentali ai consolidării oricărei societăți democratice, așa cum este cea a țării mele. Este convingerea mea, a Guvernului României și a tuturor celor care împărtășesc valorile democratice.
Din aceste considerente și având în vedere convingerile noastre comune, mă adresez dumneavoastră, domnule președinte, în legătură cu un subiect care preocupă și îngrijorează opinia publică din România. Mă refer la o scrisoare atribuită Comisiei Europene, datată 10 octombrie 2012, transmisă ministrului Justiției de la acel moment, doamna Mona Pivniceru, care conține 21 de cerințe adresate de instituția europeană Guvernului României referitoare la Mecanismul de Cooperare și Verificare. Între aceste cerințe se regăsesc și solicitări concrete, directe, privind anumite cauze penale și anumite persoane cercetate penal pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și de abuz în serviciu, respectiv George Becali, Adrian Năstase, Șerban Alexandru Brădișteanu, George Copos, Tudor Alexandru Chiuariu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Cătălin Voicu, Dan Voiculescu.

Având în vedere relația de parteneriat construită de România cu Uniunea Europeană, relație bazată pe transparență și încredere, vă adresez, domnule președinte, rugămintea de a clarifica aspectele de fapt și de drept cu privire la documentul în cauză. Este esențial pentru colaborarea noastră instituțională și pentru consolidarea funcționării justiției în România să lămurim dacă documentul atribuit Comisiei Europene este unul autentic, asumat instituțional, și dacă este singurul document de acest fel, de natură să aducă ingerințe în funcționarea justiției și separația puterilor în stat.
Îmi exprim convingerea că în scurt timp, prin implicarea dumneavoastră directă, vom avea posibilitatea să înțelegem rațiunile, motivele și criteriile care au stat la baza întocmirii de către reprezentanții Comisiei Europene a acestei liste nominale, modalitatea în care informațiile solicitate și obținute de către instituția europeană au contribuit la analizarea și, mai ales, la evaluarea progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.
Consider că se impun clarificări urgente, domnule președinte Juncker, cu atât mai mult cu cât, la solicitarea mea, ministrul Justiției, domnul Tudor Toader, m-a informat că transmiterea unor astfel de cerințe imperative autorităților române de către Comisia Europeană a constituit o practică repetată.
Sunt ferm convinsă că răspunsul dumneavoastră va include detalii relevante și utile, care să ne permită, în continuare, obținerea de rezultate semnificative în cadrul MCV, întemeiate pe valorile respectării democrației, statului de drept, drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului, într-o societate caracterizată prin lipsa oricărei discriminări, justiție, dreptate, adevăr și egalitate în drepturi.
Am încredere deplină în menținerea unui dialog efectiv, echilibrat și eficient cu dumneavoastră, în urma căruia statul de drept și justiția din România să fie mai puternice și mai bine consolidate, în spiritul principiilor și valorilor europene care ne unesc.
Din considerentele menționate mai sus și având în vedere progresele făcute de România în domeniul justiției, subliniez, din nou, domnule președinte, că se impune ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, pentru a îndepărta orice urmă de îndoială și pentru a nu afecta credibilitatea relației noastre de parteneriat.

Vă rog să primiți, stimate domnule președinte, considerația mea deosebită,

VIORICA DĂNCILĂ


PRIM-MINISTRU AL GUVERNULUI ROMÂNIEI

***

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri că-i va trimite președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, o scrisoare în care-i va solicita explicații pentru faptul că CE s-a interesat, în cadrul evaluărilor MCV, de soarta dosarelor de corupție aale unor politicieni și oameni de afaceri.

Reamintim că Antena 3 a prezentat duminică un document din 2012 prin care Comisia cerea descrierea situaţei și stabilirea paşilor de urmat în cazuri de corupţie cunoscute: Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Şerban Brădişteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeş, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Chiuariu.

Luni, premierul a declarat că acest lucru este foarte grav și i-a cerut ministrului Justiției să verfiice dacă au mai existat și alte solicitări de acest fel, iar Liviu Dragnea a spus că este vorba de o imixtiune brutală în justiția din România.

Marți, Comisia Europeană a reacționat, la solicitarea Digi24, anunțând că pasajul din documentul MCV din 2012 care a inflamat o anumită parte a presei și PSD a făcut parte din” schimburile tehnice obișnuite în cadrul MCV”.

Cu toate acestea, PSD insistă și, înaintea începerii ședinței de guvern de miercuri, Viorica Dăncilă a anunțat următorii pași în acest conflict artificial cu executivul UE:

„Am primit azi documentul de la Ministerul Justiției care confirma ceea ce a apărut în spațiul public, că astfel de practici au mai fost făcute… Am hotărât ca în cursul zilei de azi să trimit o scrisoare președintelui CE, Jean Claude Junker, prin care să solicit detaliii și informații legate de aceste aspecte care mi se par total nepotrivite și total în neconcordondanță cu MCV”, a anunțat premierul.

Reamintim că PSD spera ca Mecanismul de Verificare și Cooperare (MCV) să fie eliminat până la încheierea acestui an, astfel încât România să nu preia președinția rotativă a UE fiind încă sub supraveghere pe Justiție.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a anunțat de mai multe ori că dorește eliminarea MCV până la încheierea mandatului său.

Ultimele evoluții de la București – modul în care majoritatea parlamentară a modificat legile Justiției, precum și alte proiecte adoptate de legislativ – au provocat îngrijorarea executivului CE că reformele din acest domeniu nu sunt ireversibile, iar ultimele rapoarte MCV au exprimat temerea că România riscă redeschiderea unor capitole deja închise.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: