miercuri

27 martie, 2024

23 aprilie, 2013

Comisia Europeană caută soluții eficiente pentru sancționarea țărilor membre care încalcă statul de drept, în condițiile în care în prezent are la dispoziție doar măsuri soft și sancțiunile dure din articolul 7 al Tratatului privind Uniunea Europeană, care echivalează cu ”opțiunea nucleară”, a declarat comisarul european pentru justiție, Viviane Reding.

Ea a făcut aceste afirmații la dezbaterile de luni din Consiliul Afaceri Generale asupra unei scrisori transmise de miniștrii de externe ai Germaniei, Olandei, Danemarcei și Finlandei, care au cerut măsuri ferme pentru sancționarea țărilor membre care încalcă principiile statului de drept.

Reding a arătat că Executivul european susține cele solicitate de cele patru țări și lucrează la un pachet care să reglementeze măsuri în cazul încălcării statului de drept.


”Ceea ce ne lipsește este un set mai dezvoltat de instrumente pentru a umple golurile dintre <<puterea soft>> de convingere politică, rolul Comisiei în calitate de gardian al tratatelor și <<opțiunea nucleară>> de la articolul 7. Acest lucru este deosebit de important pentru statul de drept, care este un domeniu important pentru modul în care cetățenii noștri privesc Uniunea”, a declarat vicepreședinta Comisiei Europene.

(Descarcă de AICI discursul lui Viviane Reding de la CAGRE)

Ce prevede temutul articol 7

Articolul 7 al Tratatului privind Uniunea Europeană prevede procedura de sancționare a țărilor membre care încalcă ”valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept”, drepturilor omului, ”inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților”.

Sancțiunile prevăd suspendarea unor drepturi care îi revin statului membru în cauză, inclusiv dreptul de vot în Consiliul Uniunii Europene.

Sancțiunea este decisă de Consiliul Uniunii Europene, cu votul a patru cincimi dintre membri, la propunerea motivată a unei treimi dintre statele membre sau a Parlamentului European ori a Comisiei Europene.

Ce înțelege CE prin stat de drept


Comisia Europeană consideră că statul de drept presupune ca anumite cazuri individuale să fie soluționate cu normele în vigoare în acel moment, fără să se creeze noi reguli pentru un caz particular.

Prin urmare, nici Comisia nu vrea introducerea de noi măsuri sancționatorii pentru cazuri particulare de state, a afirmat Viviane Reding.

”Nu trebuie să creăm noi reguli pentru un caz particular. Aceasta ar fi împotriva naturii însăși a statului de drept. Prin urmare, în acest moment trebuie să lucrăm pe baza tratatelor actuale. În cazul în care separația puterilor în stat cerută de principiile democratice ar fi în joc în oricare dintre statele membre și ar conduce la un risc clar de încălcare gravă a statului de drept, Comisia nu va ezita să facă uz de toate instrumentele de care dispoziție pentru a remedia o astfel de situație, și contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru acest lucru”, le-a spus Reding miniștrilor de Externe ai statelor UE.

Referitor la durata procesului de legiferare europeană de noi sancțiuni, Comisia Europeană are în vedere un termen mediu.

”Aceasta va dura ceva timp pentru a evalua implicațiile practice și potențialul politic al diferitelor inițiative”, a spus Reding.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: