vineri

29 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 mai, 2023

Partidul Social Democrat (SPD) l-a declarat pe fostul cancelar și șef al partidului Gerhard Schröder persona non grata la viitorul congres al partidului, deși încercările recente de a-l da afară din partid au eșuat.

În timp ce foștii șefi ai SPD sunt în mod tradițional invitați să vorbească la congresele de partid, Schröder, care în trecut a vorbit frecvent la acestea, este acum un invitat nedorit pentru viitorul congres din decembrie. De asemenea, Schröder nu a fost invitat la cea de-a 160-a aniversare a SPD săptămâna trecută.

„Nu îl mai pot recunoaște în Gerhard Schröder pe fostul cancelar și fost lider de partid. Îl văd ca pe un om de afaceri care își urmărește interesele de afaceri”, a declarat șeful SPD, Saskia Esken, pentru Deutsche Presse-Agentur (dpa), citată de Euractiv.


Din cauza legăturilor sale cu Rusia și Vladimir Putin, fostul cancelar german nu a fost invitat nici săptămâna trecută, la cea de-a 160-a aniversare a SPD.

„Atât timp cât are această apropiere de agresor, nu avem nimic de comunicat”, a explicat secretarul general al SPD, Kevin Kühnert.

Încercările de a-l expulza din partid au eșuat

Schröder a fost cancelar german din 1998 până în 2005 și a deținut funcția de lider al partidului între 1999 și 2004. De atunci a lucrat pentru companii energetice rusești și este considerat un prieten personal al președintelui rus Vladimir Putin.

Legăturile sale cu Rusia și reticența de a se îndepărta de Putin au provocat multă agitație în interiorul partidului, după ce Rusia și-a lansat războiul de agresiune în Ucraina, în februarie 2022.


Cu toate acestea, încercările de a-l expulza din partid au eșuat, cel mai înalt organ al SPD – Comisia Federală de arbitraj – hotărând la începutul acestei luni că Schröder nu poate fi exclus din partid.

Schröder și-a demonstrat apropierea de Rusia chiar și recent, deși este ținta unor critici venite nu doar din SPD. La începutul lunii mai, el și soția sa au participat la o recepție a ambasadei Rusiei la Berlin, pentru a marca aniversarea victoriei asupra Germaniei naziste.

****

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: