Ministerul Energiei pregăteşte o hotărâre de guvern prin care va schimba procedura de listare la bursă a Hidroelectrica, astfel încât banii să rămână la stat, ceea ce va însemna că procesul nu va mai avea loc în acest an, a declarat, luni, Andreea Lambru, preşedintele Consiliului de Supraveghere (CS) al producătorului de energie, citată de Agerpres.
Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) urma să se facă prin ofertă publică de acţiuni noi, caz în care banii ar fi intrat în conturile companiei. Pentru ca statul să încaseze banii, ar trebui ca oferta de vânzare să vizeze un pachet de acțiuni deja existente.
„Din punctul meu de vedere, este preferabilă vânzarea directă de acţiuni (a unui pachet de 15% deținut de stat, n.r.). Hidroelectrica în momentul de faţă are suficienţi bani pentru investiţii. Mai mult de atât nu cred că putem investi pe anul în curs, nu vom putea cheltui nici banii pe care îi avem, drept urmare este mai binevenit (ca banii să meargă – n.r.) la bugetul de stat”, a declarat preşedintele CS Hidroelectrica.
Totodată, listarea nu mai este posibilă în acest an, „fiind vorba de reluarea unei proceduri, de schimbare a unei hotărâri de Guvern. Este vorba de o hotărâre de guvern pe care Ministerul Energiei şi consorţiul (de intermediere, n.r.) o elaborează. În momentul acela putem discuta de reluarea procedurii de listare în noile condiţii”, a mai spus Andreea Lambru.
Motivele amânării
Hidroelectrica este de mai bine de 10 ani pe lista privatizărilor parţiale prin bursă ale Guvernului, iar cotarea la bursă a fost amânată de mai multe ori: mai întâi pentru că Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, pentru a fi protejată de contractele păguboase cu „băieţii deştepţi”, iar acum pentru că are prea mulţi bani şi nu ar mai avea nevoie de alţii.
Preşedintele CS Hidroelectrica reia, de fapt, o ideea mai veche a a lui Remus Borza, fostul administratorul judiciar al companiei, care este de părere că Hidroelectrica ar putea obţine un miliard de euro din vânzarea de acţiuni noi prin bursă, bani de care Ministerul Finanţelor ar avea mai multă nevoie.
„Am cerut încă din 2014 schimbarea metodologiei de privatizare. Actuala metodologie, aprobată în 2013, vizează majorarea de capital prin emitere de acţiuni noi, iar banii să devină venit la companie. Metoda (alternativă – n.r.) ar fi ca statul să îşi vândă din deţinerea sa de 80% din capitalul social acel pachet rezidual de 15%. Şi atunci evident că banii s-ar face venit la bugetul de stat, în trezoreria Ministerului de Finanţe. Astăzi noi (Hidroeelctrica, n.r.) nu mai avem nevoie de banii investitorilor”, a declarat Remus Borza, citat de Agerpres.
Pe de altă parte, Hidrelectrica va face parte din portofoliul Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), acum în fază de proiectare, ceea ce înseamnă că fondurile obţinute din vânzarea, anul viitor, de acţiuni deja existente, ar putea intra în conturile noului proprietar.
Înființarea FSDI este prevăzută în această vară.
Totodată, Andreea Lambru şi alte cinci persoane au fost numite, în luna aprilie, membri provizorii ai CS, cu un mandat de patru luni, în ciuda opoziției Fondului Proprietatea care deține aproape 20% din acțiunile companiei. „Nu a fost încă demarată procedura de selecţie a unor membri ai CS conform Ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă în companiile de stat. La Ministerul Energiei se face momentan selecţia firmelor de recrutare”, a mai spus Andreea Lambru.
(informaţia se actualizează)
Un răspuns
Cum sa n-aiba nevoie de bani M.Finantelor, daca n-are cu ce plati propaganda electorala – 2016?